News

Document oficial. Ce se întâmplă cu sacrificarea și comercializarea mieilor de Paște în contextul pandemiei de coronavirus! Condiții obligatorii pentru fermieri

02.04.2020 | 15:52
Document oficial Ce se intampla cu sacrificarea si comercializarea mieilor de Paste in contextul pandemiei de coronavirus Conditii obligatorii pentru fermieri
ADVERTISEMENT

FANATIK a aflat ce se întâmplă cu sacrificarea și comercializarea mieilor de Paște în contextul pandemiei de coronavirus! Astfel, de curând, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară a precizat că lucrurile se schimbă din temelii având în vedere situația din întreaga țară și starea de urgență impusă de șeful statului.

Ce se întâmplă cu sacrificarea și comercializarea mieilor de Paște în contextul pandemiei de coronavirus!

ANSVSA a anunțat măsuri ferme în contextul restricţiilor impuse de pandemia care a pus stăpânire pe întreaga lume. Concret, Autoritatea va permite crescătorilor de ovine să sacrifice mieii pe care i-au crescut pentru sărbătorile pascale și în ferme.

ADVERTISEMENT

Există însă anumite condiţii stricte peste care nu se poate trece absolut deloc. Între timp, ANSVSA s-a asigurat că toate direcțiile județene au luat la cunoștină procedura.

Condiții obligatorii pentru fermieri

Concret, în cele din urmă s-a acordat posibilitatea crescătorilor de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau de un centru amenajat temporar de către primării/prefecturi pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, de a sacrifica mieii în fermă/exploatație în anumite condiții.

ADVERTISEMENT

Toți acești crescători trebuie să aibă la nivelul fermei/exploatației asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor.

Nu se termină aici – este OBLIGATORIU controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial

ADVERTISEMENT

Printre alte solicitări transmise de ANSVSA se mai regăsesc și verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării, dar și efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial.

DOCUMENTUL OFICIAL AICI

Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel și respectarea distanței minime sociale stabilită de de CNSSU sunt alte condiții de sacrificare.

ADVERTISEMENT

Un aspect important ține de comercializare. Astfel, carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploatație în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, NU poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.

 

 

ADVERTISEMENT