Industria jocurilor de noroc din România, una din cele mai importante surse de venit la bugetul de stat, este zguduită după iniţiativa Guvernului de a creşte impozitele pe câştiguri cu cu până la 40%. Specialiştii consideră că un asemenea impozit ar fi catastrofal, atât pentru industrie, jucători, dar şi pentru Guvern, care nu ar mai ajunge la încasări de 650.000.000 de euro, cât are la ora actuală.
Între cele două instituţii există un dialog, iar FANATIK a obţinut şi vă prezintă în exclusivitate ultima contraofertă trimisă de industria jocurilor de noroc către Palatul Victoria, una cu impozite mai mici pentru câştiguri, dar taxe aproape dublate pentru organizatori, ce ar duce la un plus de minimum 100 milioane de euro faţă de sumele vărsate în acest moment la bugetul statului:
“Înainte de a enunța tehnic aceste propuneri, considerăm însă important să menționăm că industria rămâne consecventă principiilor enunțate și anume de a nu muta sarcina fiscală către consumator, acest lucru nefăcând decât să încurajeze piața neagră.
De altfel, experiența din cele 27 de state analizate la nivelul Uniunii Europene, în 17 dintre acestea jucătorii nu sunt impozitați deloc, iar în celelalte doar la câștiguri foarte mari și pe anumite tipuri de jocuri, România aflându-se și în acest moment la limita superioară.
Un exemplu concludent este cel al Croației, care după numai 3 ani de la impozitarea jucătorilor s-a confruntat cu o mărire uriașă a pieței negre, devenind evidentă nevoia de a reveni la vechiul model care nu prevedea taxarea jucătorilor”, se arată în propunerea trimisă de reprezentanţii industriei.
Cum argumentează industria de gambling contrapropunerea de impozitare pe care au transmis-o celor de la Guvern? “Aplicarea progresivă a impozitelor asupra veniturilor din jocuri de noroc asigură eficiență în colectarea și transferul veniturilor bugetare, permițând în același timp exercitarea controlului statului și descurajarea comportamentelor adictive, care se dezvoltă preponderent în cadrul activităților care permit obținerea unor venituri însemnate.
Cea mai mare parte dintre tranzacțiile care se desfășoară în domeniul jocurilor de noroc sunt realizate în scop de divertisment și au valori sub limita de 10.000 Lei. În cazul acestor tranzacții, nivelul de impunere trebuie să fie corelat cu riscul scăzut de dezvoltare a adicției.
La nivelul Uniunii Europene, în urma studiilor de impact riguros efectuate, s-a constatat că, în vederea protejării pieței reglementate, protejând astfel deopotrivă interesele fiscale ale statului și cetățenii, politica fiscală joacă un rol esențial”, se arată în argumentarea celor din industrie.
În schimb, cei din industria de gambling propun creşterea iar, în unele cazuri, chiar dublarea taxelor anuale percepute pentru activităţile jocurilor de noroc, taxe pe care să le susţină din propriul buget, în funcţie de cifra de afaceri a fiecarei firme de profil, după cum urmează:
Propunerile industriei jocurilor de noroc pentru taxele anuale percepute pentru activităţile din domeniul jocurilor de noroc arată astfel:
Licenţa Clasa 1: Pentru jocurile de noroc la distanţă prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. i) – n) din prezenta ordonanţă de urgenţă. Se acordă operatorilor care organizează jocuri de noroc la distanţă care au contract direct cu jucătorul şi se calculează în funcţie de cifra de afaceri a organizatorului, după cum urmează:
Cum este reglementarea actuală
Licenţă Clasa 1: pentru jocurile de noroc la distanţă prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. i) – n) din prezenta ordonanţă de urgenţă. Se acordă operatorilor care organizează jocuri de noroc la distanţă care au contract direct cu jucătorul şi se calculează în funcţie de cifra de afaceri a organizatorului, după cum urmează:
Cei din industrie susţin că aceste majorări a taxelor de licenţă vor duce la creşterea veniturilor anuale către bugetul general consolidat cu minimum 600 de milioane de lei, adică 102 milioane de euro.
În cadrul documentului, reprezentanţii industriei de gambling le-au solicitat celor din coaliţia de la guvernare să îşi ţină promisiunea de a nu majora niciun fel de taxe în acest an, angajament reiterat şi de Klauss Iohannis.
Rămâne de văzut cum vor evolua discuţiile în zilele următoare, însă specialiştii din industria pariurilor trag un puternic semnal de alarmă spunând că o suprataxare a jocurilor de noroc ar sufoca industria şi de pierdut ar avea şi statul. O lovitură teribilă ar primi şi sportului românesc, puternic susţinut de agenţiile de gambling.