ADVERTISEMENT
News

Document oficial. OMS anunță cum se reiau competițiile sportive: fără strângeri de mână, fără îmbrățișări la goluri! Ce se întâmplă cu fanii

Autor: Marian Popovici | 23.04.2020 | 19:08
Document oficial. OMS anunță cum se reiau competițiile sportive: fără strângeri de mână, fără îmbrățișări la goluri! Ce se întâmplă cu fanii
Document oficial. OMS anunță cum se reiau competițiile sportive! Fără strângeri de mână, fără îmbrățișări la goluri! Fiecare arenă va avea zonă de izolare, fanii vor fi monitorizați

Pandemia de coronavirus a paralizat sportul mondial, iar federațiile și ligile încearcă să găsească soluții astfel încât să înceapă competițiile cât mai repede, mai ales că mizele financiare sunt uriașe în sportul la cel mai înalt nivel. 

ADVERTISEMENT

Document oficial. OMS anunță cum se reiau competițiile sportive!

Organizația Mondială a Sănătății a emis un document oficial prin care anunță cum se pot relua competițiile sportive. Dacă până acum tot ce aveam erau speculații și termene provizorii, iată că OMS vine cu primul document destinat activităților sportive. Însă, conform acestor recomandări, sportul nu va mai fi așa cum îl știm, fiind mult mai multe restricții și atenționări referitoare la distanțarea socială.

VEZI AICI DOCUMENTUL OMS

FANATIK vă prezintă integral documentul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la competițiile sportive: 

ADVERTISEMENT

“Factorii cheie de luat în considerare pentru fiecare eveniment sportiv sunt incluși în instrumentul OMS pentru adunările în masă în contextul COVID-19 privind evaluarea riscurilor. Acești factori cheie abordează problemele specifice care ar trebui luate în considerare la planificarea unui eveniment sportiv. Informațiile de mai jos constituie o imagine de ansamblu și informații generale despre unii dintre acești factori, inclusiv măsuri de atenuare care vor fi de asemenea surprinse în timpul procesului de evaluare a riscurilor.

Fără strângeri de mână, fără îmbrățișări la goluri! Fiecare arenă va avea zonă de izolare, fanii vor fi monitorizați

Există sporturi care ar putea fi considerate de un risc mai mic sau mai mare? 

Sporturile cu risc mai mic, unde este posibilă distanțarea fizică sunt, de exemplu, tir cu arcul, tir și unele evenimente de atletism. Acestea vor fi mai puțin riscante dacă sunt respectate sfaturi de distanțare fizică pentru sportivi, antrenori și spectatori. Sporturile cu risc mai mare includ sporturile de contact. Contactele fizice și apropiate dintre jucători cresc riscul de transmitere a COVID-19.

ADVERTISEMENT

Luați în considerare:

 • verificarea zilnică a stării de sănătate a concurenților
 • separarea fizică (cel puțin 1 metru) de concurenți, oficiali, spectatori
 • dezinfectare după competiție
 • concurenții nu vor împărți echipamentul de concurs sau sticlele

Dimensiunea evenimentului

Mărimea evenimentului sportiv afectează riscul. Distanța fizică a spectatorilor trebuie menținută dacă fanii și personalul de asistență trebuie să fie prezenți în timpul evenimentului. Alți factori trebuie să fie luați în considerare și în cadrul diferitelor grupuri țintă:

ADVERTISEMENT
 • participanți (include oficialii)
 • spectatori
 • țara gazdă (evenimente internaționale)
 • alte țări participante (evenimente internaționale). Numărul de participanți în raport cu spectatorii la evenimente sportive este de obicei scăzut. Participanții sunt, de asemenea, un grup cunoscut, ușor de sfătuit, susținut și monitorizat, dacă este necesar, astfel încât să fie posibil să se ia în considerare organizarea de evenimente cu tribunele închise.

Realizarea de evenimente sportive cu spectatori în arene trebuie să fie cu distanță de cel puțin 1 metru, scaune numerotate pentru urmărirea contacților, monitorizarea temperaturii la intrări.

ADVERTISEMENT

Este necesară o cameră / spațiu de izolare pentru a reține orice persoană simptomatică găsită în arenă

Locaţii în interior sau exterior

Evenimentele în aer liber vor fi mai bine ventilate decât evenimentele interioare. Este posibil să fie mai ușor să vă asigurați că regulile de distanțare fizică sunt urmate în evenimente în aer liber, cu locuri nenumerotate, cum ar fi curse de cai, golf etc. Recomandările OMS cu privire la distanțarea fizică trebuie menținute și în timpul evenimentelor sportive.

Facilităţile arenei

Luați legătura cu proprietarii locației pentru a se asigura că instalațiile fac sau pot respecta recomandările OMS și pe cele naționale în timpul pandemiei COVID-19.

Este necesară o cameră / spațiu de izolare pentru a reține orice persoană simptomatică găsită în arenă. Persoana va fi izolată acolo în așteptarea transportului către un centru medical. În plus, se recomandă plasarea unui post medical și personal desemnat la fața locului.

ADVERTISEMENT

Spectatorii pot include grupuri vulnerabile, așa că luați în considerare sfatul ca unele grupe cu risc să nu participe

Demografia

Concurenții din evenimente sportive tind să fie mai tineri și mai sănătoși decât spectatorii. Cu toate acestea, unii concurenți, antrenori și personal de sprijin pot avea condiții de sănătate nu atât de bune. Vârsta și sănătatea spectatorilor și a altor angajați vor varia.

Verificările de sănătate înainte de călătorie și pre-eveniment sunt  încurajate / obligatorii pentru a asigura excluderea celor cu potențiale riscuri suplimentare (comorbidități, medicamente, alergii). Spectatorii pot include grupuri vulnerabile, așa că luați în considerare sfatul ca unele grupe cu risc să nu participe.

Riscul de transmitere

Asigurați-vă că sfaturile de sănătate publică sunt disponibile înainte și în timpul evenimentului pentru toți participanții, personal și fani. Afișați semne pentru a informa spectatorii și personalul de sprijin despre modalitățile prin care se pot preveni de infecția cu COVID-19 și transmiterea virusului către alții.

Recomandări pentru organizatori

Aceste măsuri pot ajuta la obținerea de excepții de la autorități pentru a permite sportivilor să se antreneze și să participe la evenimente, cum ar fi calificările. Sportul de elită este un mediu foarte controlat, iar organizatorii ar trebui să poată realiza acest lucru într-un mod cuprinzător. Luați în considerare oportunitatea de a utiliza ambasadori sportivi pentru a promova mesajele. Este responsabilitatea tuturor să se mențină pe ei înșiși și pe ceilalți sănătoși și să contribuie la un eveniment de succes.

Înainte de eveniment și în timpul evenimentului:

 • Asigurați disponibilitate a resurselor pentru spălat de mâini, gel dezinfectant pe bază de alcool și la facilitățile de igienă în mai multe locații ale arenei
 • Asigurați o bună semnalizare de igienă în toate locurile, vestiarele, facilitățile de instruire etc.
 • Oferiți servicii de prim ajutor și servicii medicale, inclusiv furnizori medicali desemnați, care sunt capabili să trieze și să trimită cazuri suspecte pentru testarea COVID-19.
 • Personalul echipei medicale sau personalul comitetului de organizare ar trebui să verifice temperaturile concurenților în fiecare zi. Orice temperaturi peste 38 ° C ar trebui să fie raportate la doctorul evenimentului / directorului medical principal.
 • Urmați sfaturile cu privire la gestionarea călătorilor bolnavi în punctele de intrare (aeroporturi internaționale, porturi maritime și treceri la sol) în contextul COVID-19
 • Asigurați capacitatea de a izola cazuri suspecte: • echipă / oficiali și personal de eveniment • voluntari, lucrători de sprijin.

Dezvoltarea și punerea la dispoziție a comunicării de risc cu privire la:

 1. caracteristicile clinice ale COVID-19 și măsurile preventive, în special la nivel respirator și practicile de igienă a mâinilor
 2. criteriile pentru a solicita persoanelor cu simptome să părăsească locul sau să se retragă într-o zonă desemnată
 3. informații despre distanțarea fizică
 4. informații despre utilizarea măștii medicinale
 5. semnificația și implicațiile practice ale carantinei, autoizolării și auto-monitorizării în contextul evenimentului
 • Asigurați disponibilitatea mănușilor de cauciuc pentru personalul echipei și voluntarii care se ocupă de rufe, prosoape etc.
 • Se recomandă ca prosoapele să fie numai pentru o utilizare.
 • Furnizați fiecărui participant o sticlă curată pentru apă
 • Șervețele și coșuri de gunoi pentru șervețelele folosite
 • Oferiți fiecărei echipe un termometru (de exemplu, în infraroșu) și o fișă de înregistrare / un link de internet pentru temperaturile sportivilor. Dacă acest lucru nu este posibil, fiecare club poate fi echipat cu un termometru clasic
 • Determinați unde va fi îngrijit și izolat un individ diagnosticat cu COVID-19
 • Stabiliți unde va fi pus în carantină un contact confirmat
 • Determinați modul în care sportivii și personalul echipei vor fi notificați despre un caz COVID-19
 • Găsiți un loc în care un număr mare de oameni pot fi carantinați în cazul în care un număr mare de sportivi sau personal de eveniment este expus
 • Determinați contactele de urgență cu autoritățile locale
 • Măștile medicinale ar trebui să fie gata de utilizare de către personalul medical al organizatorilor și persoanele bolnave
 • Oferiți șervețele dezinfectante și sfătuiți personalul de curățare a locului să dezinfecteze mânerele ușilor, mânerele de toaletă, mânerele de la robinet de baie etc. în toate zonele de mai multe ori pe zi.

Luarea în considerare a furnizării de pachete individuale de prevenție pentru sportivi care conțin:

 1. mici pachete personale de șervețele de unică folosință și pungi de plastic pentru aruncarea șervețelelor;
 2. card de prevenție, cu informații cheie de raportare
 3. pachete mici de șervețele umede pe bază de alcool
 4. pahare de băutură de plastic de unică folosință
 5. termometru
 6. dezinfectant de mână.

Înainte de eveniment: 

 • Oricine participă la eveniment (sportiv, voluntar, oficial, etc.) ar trebui să-și verifice în mod regulat starea de sănătate (inclusiv luarea temperaturii și monitorizarea eventualelor simptome).
 • Oricine trebuie să participe la eveniment și se simte rău, nu trebuie să vină la arenă și să notifice online sau prin telefon.
 • Personalul echipei și conducerea voluntarilor ar trebui să se asigure că echipele și voluntarii lor sunt informați în ceea ce privește protocoalele pentru pacienții suspecti și confirmați, cu privire la măsurile de prevenire și control al infecțiilor și unde pot găsi mai multe informații

În timpul evenimentului: 

Participanții ar trebui să fie conștienți și să coopereze cu personalul medical al echipei sau cu personalul organizator de evenimente la locații pentru a-și lua temperaturile proprii / sau ale concurenților în fiecare zi. Orice temperaturi peste 38 °C va fi raportată la medicul competiției. Urmați aceeași abordare ca și gestionarea călătorilor bolnavi în punctele de intrare (aeroporturi internaționale, porturi maritime și la sol, treceri) în contextul COVID-19.

Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun. Folosiți un produs de igienizare pe bază de alcool, dacă săpun și apa nu sunt disponibile. Stațiile de dezinfectare a mâinilor ar trebui să fie disponibile peste tot, în spațiile de cazare și în autobuzele echipei.

Acoperiți-vă gura și nasul cu un țesut sau cu mâneca (nu cu mâinile) atunci când tușiți sau strănutați. Țineți cont de restricții (mențineți distanța: cel puțin 1 m), acoperiți tusea și strănuturile cu șervețele de unică folosință sau cot flexat, spălați mâinile). Dacă tusea persistă, izolați-vă și solicitați îngrijire medicală.

Evitați contactul cu persoanele bolnave, inclusiv evitarea contactului strâns cu cei care suferă de infecții respiratorii acute. Evitați contactul cu oricine dacă sunteți bolnav.

Mănușile trebuie să fie purtate de personalul echipei.

Prosoapele nu trebuie utilizate de mai mult de un individ.

Sportivii nu trebuie să împartă echipamentul, săpunul sau alte obiecte personale.

Protocol recomandat pentru utilizarea sticlelor de apă:

 • O igienă bună a echipei include asigurarea tuturor jucătorilor, oficialilor și a personalului cu propriile sticle de apă pentru a preveni transmiterea virusurilor și bacteriilor
 • Sticlele trebuie etichetate și spălate (cu săpun de vase) după fiecare antrenament sau joc.

Sfătuiți sportivii să nu își atingă gura sau nasul

Evitați să vă strângeți mâinile sau să vă îmbrățișați

Evitați sălile de aburi sau saunele

Fiți conștienți de curățarea regulată a obiectelor atinse frecvent (mânerele ușilor, ascensoarele, echipamentele de gimnastică etc.)”, se arată în recomandările OMS.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
 • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
 • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!