News

DOCUMENT OFICIAL. Schema de tratament pentru bolnavii de coronavirus, aprobată de Ministerul Sănătății. Ce medicamente primesc cei infectaţi cu COVID-19

25.03.2020 | 11:49
DOCUMENT OFICIAL Schema de tratament pentru bolnavii de coronavirus aprobata de Ministerul Sanatatii Ce medicamente primesc cei infectati cu COVID19
ADVERTISEMENT

Ministerului Sănătății a emis un ordin prin care aprobă protocolul de tratament a infecţiei cu COVID-19.

Schema de tratament pentru bolnavii de coronavirus, aprobată de Ministerul Sănătății

Pe baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, România trebuie să asigure o gestionare eficientă a infecțiilor cu noul coronavirus, printre care supravegherea activă, depistarea timpurie a bolii, izolarea și tratamentul cazurilor, urmărirea contactelor și prevenirea răspândirii infecției.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății a pus la cale un protocol de tratament a infecției cauzate de noul coronavirus, pe care FANATIK vi-l prezintă în exclusivitate.

Pe baza acestui protocol, direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, unitățile sanitare publice și private, precum și personalul medical implicat în furnizarea de servicii medicale își vor efectua activitatea de prevenție și tratare a pacienților cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Potrivit protocolului obținut în exclusivitate de FANATIK, în acest moment nu sunt medicamente aprobate pentru tratarea infecției COVID-19. Astfel, medicamentele din acest protocol se bazează pe tratarea epidemiei de SARS din 2003, MERS 2012, precum și pe datele colectate până acum din epidemia SARS-Cov2.

Medicamentele folosite pentru tratarea COVID-19

Epidemiologii au identificat până în acest moment 5 medicamente și două antivirale cu spectru larg împotriva SARS-Cov-2.

ADVERTISEMENT

Una dintre concluziile specialiștilor a fost că “cloroquina medicament anti-malaric, utilizat și în bolile reumatice, cu efecte imunologice, extrem de eficientă în controlul infecției cu 2019-nCoV in vitro și că datele de siguranță sugerează că ar trebui evaluată la pacienții umani care suferă de boala cu noul coronavirus”.

Un studiu efectuat în cadrul a peste 100 de pacienți a arătat că “fosfatul de cloroquina este superior placebo în inhibarea exacerbării pneumoniei, amelioarea modificărilor imagistice pulmonare, promovând o reducere a multiplicării virusului și scurtarea evoluției bolii”.

ADVERTISEMENT

Alte studii anterioare au arătat că clorochina și hidroxiclorochina pot inhiba și ele coronavirusul printr-o serie de etape. Astfel, acestea pot modifica pH-ul de la suprafața membranei celulare, inhibând fuziunea virusului cu membrana celulelor.

În plus, acestea inhibă asamblarea virusului, transportul de noi particule de agent patogen și eliberarea acestuia în organism.

Lopinavirul, un inhibator utilizat pentru a trata infecția cu HIV, asociat cu ritonavir ca booster, are activitate anti-coronavirus în vitro. În tratarea SARS, cercetătorii din Homg Kong au descoperit cp pacienții tratați cu aceste antivirale au avut un risc mai mic de suferință respiratorie acută sau deces.

Pe parcursul epidemiei din Wuhan, folosirea Lopinavir/ritonavir a arătat un efect favorabil atunci când a fost utilizat precoce, în faza inițială a bolii.

Remdesivir poate fi cel mai bun medicament antiviral pentru tratamentul 2019-nCoV. În cadrul unor teste pe animale, rezultatele au arătat că acest medicament poate reduce titrul virusului și îmbunătățește deteriorarea țesutului pulmonar.

Cu toate acestea, eficacitatea Remdesivir la pacienții cu coronavirus trebuie să fie în continuare confirmată în cercetarea clinică. În schimb, s-a descoperit că medicamentul reduce eliminarea virusului la două zile de administrare.

Tocilizumabul poate fi folosit și el la un subgrup de pacienți cu forme severe de COVID-19, la care există o activare excesivă a inflamației.

În ceea ce privește administrarea de antibiotice, specialiștii sunt rezervați, astfel că se poate aplica doar în cazurile cu suprainfecție bacteriană demonstrată prin tuse cu expectorație, procalcitonină crescută de la început sau în creștere, proteină C reactivă în creștere, leucocitoză cu neutrofilie și aspect radiologic de opacități pulmonare alveolare.

 

Schema de tratament pentru bolnavii de coronavirus
Schema de tratament pentru bolnavii de coronavirus

Schema de tratament pentru bolnavii de coronavirus

Legat de tratamentul insuficienței respiratorii, acesta se va face de către un medic ATI sau cu supervizarea acestuia.

Potrivit protocolului legat de schema de tratament pentru coronavirus, grupa de risc este cea de peste 65 de ani, de unde și decizia autorităților de a limita părăsirea domiciliului de către aceștia.

Durata de tratament a celor infectați cu COVID-19 nu poate fi specificată, întrucât aceasta se poate prelungi sau scurta în raport cu evoluția pacientului, însă nu se va reduce sub cinci zile decât în cazul în care apar efecte adverse severe.

Criterii de externare

Clinic: afebril, după amelioarea celorlalte simptome.

Virusologic: două teste PCR SARS C-V2 consecutive negative, pe probe recoltate la minimum 24 de ore între ele. probele se recoltează la cel puțin șapte zile de la primul test pozitiv și după minimum trei zile de afebrilitate.

Cazuri ușoare: se pot externa rapid sau chiar îngriji la domiciliu, cu anumite recomandări. Minimum 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) și cu anumite precauții, cum ar fi cameră individuală, purtarea măștii, mănâncă singur, igiena mâinilor, nu iese din casă.

Protocolul privind schema de tratament pentru bolnavii de coronavirus poate fi consultat AICI

ADVERTISEMENT