News

Document. România a cerut asistență internațională în lupta cu Covid-19. Țara noastră cumpără 500 de concentratoare de oxigen. Update

În mod oficial, România a cerut asistență internațională în lupta cu Covid-19. La cererea Ministerului Sănătății, a fost activat Mecanismului European de Protecție Civilă.
05.10.2021 | 22:12
Document Romania a cerut asistenta internationala in lupta cu Covid19 Tara noastra cumpara 500 de concentratoare de oxigen Update
ADVERTISEMENT
05-10-2021
19:13

CNSU: România cumpără 500 de concentratoare de oxigen pentru pacienții Covid-19 în stare gravă

Aflate într-o luptă disperată cu valul 4 al pandemiei de Covid-19, autoritățile anunță că vor cumpăra încă 500 de concentratoare de oxigen de mare capacitate.

Măsura a fost anunțată marți seară de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Statul precizează că aceste aparaturi vor fi achiziționate pentru completarea stocurilor deja existente. Ele vor fi solicitate inclusiv prin mecanismul european de Protecție Civilă.

”Luând în considerare numărul insuficient de concentratoare de oxigen, necesare în asigurarea aportului de oxigen pentru pacienții cu forme severe și critice de COVID 19, existent la nivelul unităților sanitare, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă a decis:

  • majorarea cantităților de produse stocuri de urgență medicală, de strictă necesitate, pentru produsul ”concentratoare de oxigen de mare capacitate” – vor fi cumpărate 500 de bucăți.
  • pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării, să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”.

În ziua în care a raportat un record de cazuri în pandemie, peste 15.000, România a cerut în mod oficial asistență internațională în lupta cu pandemia.

Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a anunțat că a fost activat Mecanismului European de Protecție Civilă.

ADVERTISEMENT

România a cerut asistență internațională în lupta cu Covid-19

Marți, 5 octombrie, CNSU a aprobat Hotărârea nr. 78 privind solicitarea de asistență internațională pentru asigurarea produselor de strictă necesitate în tratarea pacienților cu forme severe și critice de Covid-19.

Autoritățile sanitare au cerut ajutor în lupta cu pandemia pentru achiziționarea unui medicament extrem de important pentru pacienți, precum și pentru o serie de concentratoare de oxigen, știută fiind deja criza de la ATI.

ADVERTISEMENT
  •  solicitarea de asistență internațională constând în achiziționarea a 12.700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum;
  •  solicitarea de asistență internațională constând în concentratoare de oxigen.

”Pentru punerea în aplicare a prevederilor de mai sus, Departamentul pentru Situații de Urgență dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecție Civilă în scopul identificării posibilităților de sprijin”, se arată într-un comunicat oficial.

ADVERTISEMENT

Anunțul Ministerului Sănătății privind medicamentul Tocilizumabum

Într-un comunicat de presă emis marți, Ministerul Sănătății anunță că a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumabum.

Apelul vine după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de stock-out a produsului la nivel global.

ADVERTISEMENT

”În aceste condiții, considerând situația acută provocată de intensitatea valului 4 pandemic în România, ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila a solicitat șefului DSU, Raed Arafat activarea mecanismului de protecție civilă.

Menționăm că, Ministerul Sănătății a primit fondurile necesare pentru achiziționarea acestui produs utilizat în tratarea pacienţilor cu forme severe de COVID-19.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Tocilizumabum direcțiilor de sănătate publică teritoariale. Este vorba despre 6649 de flacoane care sunt distribuite în spitalele care tratează pacienți COVID-19 cu forme severe de boală”, se arată în comunicat.

Amintim că Raed Arafat a anunţat, încă de luni seară, că România va cere, în cursul zilei de marţi, la cererea Ministerului Sănătăţii, activarea Mecanismului de Protecţie Civilă pentru medicamentul Tocilizumab.

ADVERTISEMENT