News

Document. Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile. Restricțiile menținute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență

Începând din 10 octombrie, starea de alertă din România va fi prelungită cu 30 de zile. Comitetul Național pentru Situații de Urgență va menține restricțiile impuse până în prezent.
06.10.2021 | 21:26
Document Starea de alerta prelungita cu 30 de zile Restrictiile mentinute de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta
ADVERTISEMENT

Miercuri, 6 octombrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea numărul 80 prin care se propune prelungirea stării de alertă, de duminică, 10 octombrie.

Totodată, a fost prezentată și lista măsurilor care ar trebui aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile. Restricțiile care rămân în vigoare

În perioada următoare, Guvernul nu va putea emite noi restricţii deoarece un guvern interimar are atribuții limitate, conform Constituţiei.

Decizia CNSU, care va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern, vizează aceleași restricții în vigoare și acum.

ADVERTISEMENT

Printre ele se numără menținerea certificatului verde COVID  în localitățile cu rată de infectare de peste 6 la mie și restricții mai dure când incidența cazurilor Covid-19 trece de acest prag.

De asemenea, masca de protecție rămâne obligatorie în toate spațiile publice închise, precum și în spațiile publice deschise precum piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, sau în alte zone cu potențial de aglomerare stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență.

ADVERTISEMENT

Măsura se aplică pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

De asemenea, CNSU propune ca desfăşurarea competiţiilor sportive, în spaţii închise sau deschise, să poată fi realizată cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

ADVERTISEMENT

Propunerea vizează persoanele vaccinate, cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele trecute prin boală.

Situația se complică în zonele unde incidența trece de 6 la mie. Aici se propune ca desfășurarea competițiilor sportive, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00- 24,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție.

”Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății”, precizează CNSU.

DOCUMENT – lista completă a restricțiilor care se mențin

Alte restricții care se mențin de la 10 octombrie

Se propune menținerea posibilității desfășurării activităților de pregătire fizică în cadrul structurilor și bazelor sportive, constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și ministrului sănătății.

Se propune ca desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

(…) Se propune ca activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în aer liber să se desfășoare numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

Se propune ca cinematografele, instituţiile de spectacole sau concerte să fie deschise în intervalul orar 5.00 – 24.00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. În acest caz, ar avea acces doar vaccinaţii sau cei trecuţi prin boală.

ADVERTISEMENT