Life

Documentar unic despre nopțile în care România era în stradă și fericită

Singurele „Nopți albe” în care toți românii au fost fericiți sunt subiectul unui documentar despre Generația de Aur a fotbalului nostru.
23.08.2023 | 16:30
Documentar unic despre noptile in care Romania era in strada si fericita
Generația de Aur va avea parte de un documentar amplu / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Povestea legată de Generația de Aur a fotbalului românesc și a României de atunci este descoperită într-un documentar care va apărea curând pe piață. Documentarul va fi împărțit în două formate distincte, cu puncte comune. Mai exact, un film de lungmetraj pentru cinema și un serial cu elemente extinse, destinat unei platforme de streaming.

Povestea nefaradată despre Generația de Aur, sute de ore de înregistrări

Chiar dacă filmările sunt încă în derulare, până în prezent au fost înregistrate 120 de ore de interviuri și ilustrații, atât în țară cât și în străinătate. Pe lângă asta, s-au vizionat peste 150 de ore de de imagini din arhive, mii de fotografii și mai toate articolele vremii.

ADVERTISEMENT

La 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, atingerea sferturilor de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal SUA 1994, o poveste nouă, nespusă niciodată până acum în totalitate, este pe cale să se nască. Documentarul Nopți albe aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă.

Este povestea celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000. Cea în care Generația de Aur a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii. Care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

ADVERTISEMENT

Documentarul despre Generația de Aur va fi lansat la sfârșitul anului

Documentarul ce va fi lansat în cinematografe la finalul acestui an va fi completat de un serial. Destinat unei platforme de streaming, Nopți albe reface filmul singurelor vremuri în care românii au ieșit în stradă cu inima bubuind de fericire, să își sărbătorească eroii.

Documentarul e făcut în regia lui Claudiu Mitcu și după un scenariu semnat de scriitorul și jurnalistul Andrei Crăciun. Producția este, totodată, și primul documentar despre fotbal și despre contextul social al momentului.

ADVERTISEMENT

„Noi facem un documentar care este despre fotbal, fără să fie doar despre fotbal. E și despre societate, despre tranziție, despre trecerea de la comunism la democrație. Fotbalul a fost cel mai important motor al bucuriilor noastre comune în anii 1980-1990.

Epoca aceea nu mai există și vrem să o readucem la viață și să o dăm mai departe celor pe care echipa națională de fotbal nu i-a făcut încă niciodată fericiți. O să revedeți în documentar și în miniseria documentară oameni importanți din această poveste. Mulți așa cum nu i-ați mai văzut vreodată”, precizează Claudiu Mitcu.

ADVERTISEMENT

Fotbaliștii Generației de Aur, dezvăluiri necunoscute despre perioada de glorie

Poveștile și interviurile realizate cu fotbaliștii Echipei naționale se împletesc cu sute de fotografii din colecțiile personale. Ideea proiectului, produs și finanțat în acest moment integral din surse proprii de către Headline Management Agency, s-a născut la începutul pandemiei. Totul vine din pasiunea pentru fotbal a celor doi fondatori ai agenției. Călin Crețu și Simion Apreutese sunt și producători ai documentarului Nopți albe.

„Proiectul a apărut ca rezultat al pasiunii pe care eu și asociatul meu o avem pentru fotbal. Practic așa ne-am și cunoscut eu cu Simi, suntem amândoi fani înrăiți ai echipei UTA. Ne dorim să dăm mai departe microbul către tinerele generații, iar Nopți albe este contribuția noastră. Sperăm ca lansarea acestui film să reînvie spiritul de învingători pe care naționala noastră îl avea acum 30 de ani. Și să coincidă cu calificarea la Euro 2024.

În plus, Nopți albe aduce o paralelă extinsă între fenomenul social creat în jurul fotbalului și contextul social de atunci prin marcarea cu imagini a evenimentelor istorice din acea perioadă (Revoluție, Mineriadă). Dar și a procesului de democratizare prin care românii treceau după `89.

E despre cum se îmbrăcau, cum se manifestau când sărbătoreau victoriile, cum urmăreau meciurile în spatele blocului. Despre trecerea de la “alb negru” la TV color și multe altele. Transpunerea cinematică a acestor elemente de mare interes național într-o singură peliculă oferă filmului unicitate și originalitate”, declară Călin Crețu, producător general al filmului documentar.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”