News

Documentarul Colectiv a câștigat Premiul Lux 2021. „A cutremurat toată Europa”

Documentarul Colectiv a câștigat Premiul Lux 2021, acordat de Parlamentul European.
09.06.2021 | 15:21
Documentarul Colectiv a castigat Premiul Lux 2021 A cutremurat toata Europa
ADVERTISEMENT

Filmul Colectiv a fost premiat de Parlamentul European și de Academia Europeană de Film, la ediția din 2021. Este vorba despre câștigarea Premiului Publicului Lux, iar anunțul a fost făcut chiar în plenul Parlamentului, la Strasbourg.

Documentarul Colectiv a câștigat Premiul Lux 2021

Cel care a anunțat câștigătorul Premiului Lux 2021 a fost chiar președintele David Sassoli. În plenul Parlamentului European se aflau și regizorul Alexander Nanau, dar și Mihai Grecea, un supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv.

ADVERTISEMENT

Acesta dintâi a fost invitat să vorbească despre filmul său și a specificat că votul din ziua de miercuri a demonstrat faptul că europenii doresc o presă liberă.

De asemenea, el atras atenția asupra faptului că putem învinge corupția împreună, dacă toate națiunile se unesc și, mai mult decât atât, a încheiat discursul pe care l-a ținut cu un citat dat de Laura Codruța Kovesi, care declara că acest fenomen de corupție poate fi învins.

ADVERTISEMENT

„Vrem să luptăm cu corupția și vrem o presă liberă în Europa. Societățile nu evoluează dacă nu avem cultură, educație și presă independentă. Este datoria dumneavoastră să susțineți cetățenii, să reglementați investițiile în cultură și educație și să protejați jurnalismul”, a spus regizorul, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Regizorul a transmis în discursul său că este onorat de premiul primit și a mai precizat și faptul că pentru victime și familiile lor nu s-a făcut încă dreptate.

ADVERTISEMENT

„Tragedia din clubul Colectiv de la București a cutremurat toată Europa”, a spus David Sassoli, președintele Parlamentului European.

Documentarul Colectiv, un film despre o tragedie

Documentarul Colectiv a fost realizat pe baza unor fapte reale petrecute într-un club din București, în care în anul 2015 au murit 27 de tineri și alți 180 au fost răniți și au rămas cu cicatrici pe viață. În total, este vorba despre 67 de victime decedate.

ADVERTISEMENT

„Avem nevoie de cetățeni curajoși și avem nevoie de jurnaliști pe care să îi lăsăm să-și facă treaba”, a spus Nanau.

Filmul arată o echipă de jurnaliști care încearcă sa afle motivul pentru care 37 dintre victimele arsurilor au murit în spitale, și descoperă apoi că este din cauza nepotismului și a corupției.

Premiul Lux acordat de Parlamentul European are un clasament stabilit pe un vot al publicului și un vot al eurodeputaților, fiecare dintre ele având o pondere de 50 %.

ADVERTISEMENT