Life

Documentarul Colectiv, nominalizat la premiile BAFTA. La ce categorie are șanse de câștig filmul

10.03.2021 | 10:27
Documentarul Colectiv nominalizat la premiile BAFTA La ce categorie are sanse de castig filmul
ADVERTISEMENT

Documentarul Colectiv, în regia lui Alexander Nanau, a fost nominalizat recent la premiile BAFTA, luptând pentru un trofeu la Academia de film britanic la categoria „cel mai bun documentar” alături de alte producții de renume. 

Filmul, care a avut până în prezent două nominalizări la premiile Oscar, la cel mai bun lungmetraj documentar și cel mai bun lungmetraj internațional, face parte din aceeași categorie cu „My Octopus Teacher”, „The Dissident” și „The Social Dilemma”.

ADVERTISEMENT

Producția „Colectiv” urmărește o investigație a unor jurnaliști de la Gazeta Sporturilor despre corupția din sistemul de sănătate românesc care a dus la incendiul devastator din 30 octombrie 2015 din clubul bucureștean cu același nume.

Documentarul Colectiv, pe lista premiilor BAFTA. Cu ce producții luptă

„Din câte știu de la jurnaliști numărul avertizorilor de integritate care se îndreaptă către presă a explodat după ce a ieșit filmul. În societatea românească femeile sunt cu siguranță mult mai curajoase, le pasă mai mult și sunt mult mai responsabile.

ADVERTISEMENT

Faptul că vedem atât de clar prin ce s-a întâmplat în 2016, că a fost de ajuns un om ca doamna doctor Roiu să aibă curajul să fie marginalizat, dar să spună adevărul. Este și acum marginalizată în spital.

Sistemul o face o trădătoare, dar dacă stăm să ne gândim, a fost îndeajuns ca un singur om să aibă curaj și sute sau dacă nu mii de vieți au fost salvate și influențate. Ce nu s-a schimbat și încă trăiește cu acest mecanism de a inventa o realitate paralelă, a minți și a se preface este politicul românesc.

ADVERTISEMENT

Vedem că oamenii își doresc o schimbare. Au început să aleagă oameni în poziție de administrație care aduc schimbare. Societatea Civilă construiește spitalele, nu statul”, a declarat regizorul Alexander Nanau, notează rfi.ro.

De asemenea, filmul „Nomadland”, marele câștigător al Globurilor de Aur, este cap de afiș la premiile BAFTA de anul acesta. Producția a fost nominalizată la categoria „cel mai bun film” alături de „Promising Young Woman”, „The trial of Chicago 7”, „The Mauritinian TBC” și „The Father”.

ADVERTISEMENT

Pentru titulatura de cea mai bună actriță în rol principal, apare numele debutantei Bukky Bakray, căreia i-au fost recunoscute meritele pentru performanța din filmul „Rocks”. Ea concurează cu artiste precum Frances McDormand, Radha Blank, Vanessa Kirby, Wunmi Mosaku și Alfre Woodard.

Totodată, actorul favorit anul acesta la premiile BAFTA este veteranul Anthony Hopkins, pentru rolul din producția „The Father”. Ceilalți nominalizați sunt Chadwick Boseman, Riz Ahmed, Adarsh Gourav, Mads Mikkelsen şi Tahar Rahim.

ADVERTISEMENT