News

Documente desecretizate SRI: Adevăratul rol al lui Ion Iliescu în Revoluția din 1989 și legătura cu Rusia

Serviciul Român de Informații a desecretizat Dosarul Revoluției, la 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, care au dus la schimbarea regimului politic în România.
23.12.2022 | 07:38
Documente desecretizate SRI Adevaratul rol al lui Ion Iliescu in Revolutia din 1989 si legatura cu Rusia
Ion Iliescu a pozat într-un prieten al americanilor și l-a invitat pe George W. Bush în România, în 2002 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cele 13 volume ale Dosarului Revoluției din arhivele SRI fac lumină în legătură cu o serie de evenimente și personaje, care apar într-o altfel de perspectivă, mai puțin cunoscută publicului. Este și cazul lui Ion Iliescu, despre care se scrie că plănuia Revoluția cu mult timp înainte.

A fost Ion Iliescu omul rușilor?

Primul președinte al României după 1989 ar fi fost considerat o variantă optimă pentru ca România să rămână în sfera de influență a URSS și după moartea lui Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Activitatea așa-zisului grup Iliescu era cunoscut cu mult timp înainte de evenimentele din decembrie 1989, acesta apărând inclusiv în rapoartele serviciilor străine de informații. Intenția grupului era de schimbare a regimului și de preluare totală a puterii în România.

“A avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Ceauşescu Nicolae, dar menţinerea României în sfera de influenţă a URSS. Această grupare a fost formată atât din civili, cât şi din militari, cu toţii marginalizaţi într-un fel sau altul prin deciziile fostului preşedinte”, se arată în documentele Serviciului Român de Informații, potrivit Observatornews.

ADVERTISEMENT

Aflux de turiști străini în decembrie 1989

Interesant este că în decembrie 1989, în România a sosit un număr neobișnuit de mare de turiști străini, majoritatea din URSS.

”Puteau fi reperați frecvent, în diferite localități sau pe trasee, grupuri sau coloane întregi cu autoturisme cu cetățeni străini, de regulă bărbați atletici”, se mai arată în arhiva SRI.

ADVERTISEMENT

Numărul exact al cetățenilor străini intrați în România, în perioada pre-revoluționară a fost de 456. Dintre aceștia, 124 erau ruși, 49 din Republica Federală Germania, 40 din Cehoslovacia, 34 din Ungaria, 31 din Polonia și 30 din China.

Populația era înfometată și înfrigurată

În plus, mai arată documentele, țara noastră se confrunta se afla într-o situație economică complicată. Ceaușescu anunțase că terminase de plătit datoria externă, însă costurile acestei operațiuni au fost suportate de populație.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul anului 1989, mai puțin de jumătate din cantitatea de alimente planificată fusese livrată către populație: 42% la carne, 41% la brânzeturi și 38% la ouă.

De asemenea, rafinăriile din țară funcționau defectuos iar acest lucru a dus la o criză a benzinei și motorinei, iar întreruperile planificate la energie electrică deveniseră o obișnuință pentru români.

ADVERTISEMENT