News

Înscriere clasa pregătitoare 2022. Ce documente sunt necesare și unde se pot depune 

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare 2022. Autoritățile au făcut publice toate documentele și metodologia de care trebuie să țină cont părinții, pentru viitorul an școlar.
24.03.2022 | 15:00
Inscriere clasa pregatitoare 2022 Ce documente sunt necesare si unde se pot depune
Cum pot fi înscriși copiii în clasa pregătitoare. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile au publicat, joi, în Monitorul Oficial, procedura, etapele și toate actele necesare pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, de către părinții lor, pentru anul școlar 2022-2023, care va începe în septembrie.

Cererile care trebuie completate de părinți pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, în anul școlar 2022-2023

Conform ordinului publicat în Monitorul Oficial, părinții trebuie să completeze mai întâi cerere-tip, online. Prin acest document ei solicită înscrierea copilului la o unitate de învățământ. Îl pot depune, în intervalul 11 aprilie-10 mai 2022, la unitatea de învățământ dorită, prin e-mail, poștă sau prin prezentarea fizică la sediul școlii.

ADVERTISEMENT

”Cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului, în perioada prevăzută de Calendarul înscrierii în învățământul primar”, este precizat în metodologie, notează edupedu.ro

Pe lângă cererea tip, părinții trebuie să completeze și o cerere de veridicitate a informațiilor  menționate în fișa anterioară.

ADVERTISEMENT

”Validarea cererii-tip de înscriere este obligatorie și se face la unitatea de învățământ la care părintele solicită înscrierea sau prin intermediul mijloacelor electronice și constă în compararea datelor introduse în aplicația informatică cu documentele transmise de către părinte”, mai este menționat în documentul publicat de autorități.

În ceea ce-i privește pe copiii care nu vor împlini 6 ani până în luna septembrie, trebuie să dețină o recomandare de la grădinița unde au învățat, la fel, prin completarea altei cereri. Documentul este disponibil AICI.

ADVERTISEMENT

În cazul minorilor care nu au mers la grădiniță sau care sunt întorși cu familia de peste hotare, părinții trebuie să completeze o altă cerere. Ei vor fi evaluați de către centrele de asistență educațională județene.

La toate acestea, se mai adaugă și o copie de pe buletinul părinților, o copie de pe certificatul de naștere al celui mic, avizul medicului de familie, vaccinurile pe care le-a făcut.

ADVERTISEMENT

Cum vor fi admiși copiii în clasa pregătitoare în noul an școlar

Odată completate toate cele 3 cereri, dar după caz, selecția se va face în două etape, mai exact:

”-Prima etapă, în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți, folosind aplicația informatică și pe baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare,

-A doua etapă, în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive”, mai este menționat în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Metodologia mai prevede obligația părinților de a-și înscrie în clasa pregătitoare copiii care vor împlini 6 ani până pe 31 august.

ADVERTISEMENT
Tags: