News

Documente secrete ”de maxim interes” ar putea fi declasificate. Anunțul făcut de Arhivele Naționale

Arhivele Naționale vor declasificarea documentelor ”de maxim interes”. Se poartă discuții avansate pentru o hotărâre de Guvern care să permită acest lucru.
31.05.2022 | 00:40
Documente secrete de maxim interes ar putea fi declasificate Anuntul facut de Arhivele Nationale
Arhivele Naționale vor declasificarea unor documente importante. Sursa foto: Facebok
ADVERTISEMENT

Arhivele Naționale anunță că se poartă ”discuții avansate” pentru implementarea unui proiect de hotărâre de Guvern care să permită declasificarea documentelor ”de maxim interes academic sau istoric.”

Documente importante, de ”maxim interes academic sau istoric”, ar putea fi declasificate

De asemenea, Arhivele Naționale precizează că ”nu se intenţionează distrugerea niciunui document” din acest fond și că discuțiile se poartă cu experți pentru declasificare.

ADVERTISEMENT

”Având în vedere situaţia documentelor clasificate din Fondul Arhivistic Naţional de maxim interes academic sau istoric, precizăm că sunt în desfăşurare discuţii avansate la nivel de experţi pentru elaborarea unui proiect de hotărâre de Guvern care să permită declasificarea documentelor respective.

Menţionăm că măsurile luate până la acest moment la nivelul Arhivelor Naţionale au caracter temporar până la adoptarea hotărârii de Guvern şi nu se intenţionează distrugerea niciunui document din Fondul Arhivistic Naţional”, au comunicat membrii Arhivelor Naţionale, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ioan-Aurel Pop, scrisoare către ministrul MAI: ”Restricționarea constituie o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei naţionale”

Totodată, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, i-a trimis ministrului MAI, Lucian Bode, o scrisoare prin care ca accesul liber la documente arhivate să fie păstrat liber.

În același document el a subliniat că restricționarea semnifică o ”lovitură gravă” pentru istoria țării și că ar fi o situație care se opune total practicii din ultimele decenii.

ADVERTISEMENT

”Biroul Prezidiului Academiei Române a luat act cu îngrijorare de anunţul Arhivelor Naţionale privind posibilitatea restricţionării accesului la documentele (din depozitele proprii) cu marcaje de secretizare din perioada comunistă şi chiar mai vechi.

Acest fapt constituie o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei naţionale, în totală contradicţie cu practica din ultimele decenii, cu precedentul creat de activitatea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi cu recomandările organismelor europene privind accesul la arhive”, este menționat în scrisoarea lui Ioan-Aurel Pop.

ADVERTISEMENT

Printre acestea, Ioan-Aurel Pop manifestă îngrijorare față de semnalările mediatice privind distrugerea unor documente publice la expirarea termenului legal de secretizare, fără evaluarea firească a conţinutului lor documentar-istoric de către specialiştii Arhivelor, fapt îndreptat ferm înspre prejudiciul ştiinţei istorice şi a identităţii naţionale”. Drept urmare, a mai solicitat și ”eliminarea restricţiilor menţionate şi asigurarea integrităţii informaţiei relevante pentru istoria acestei ţări”.

ADVERTISEMENT
Tags: