News

Ce documente sunt necesare pentru minorii care călătoresc în UE. Ce trebuie să prezinți la vamă

În plină vacanță estivală, în care mulți cetățeni își fac planuri de vacanță, autoritățile ne anunță ce documente sunt necesare pentru minorii care călătoresc în statele UE. Documentele necesare în vamă.
03.07.2022 | 18:27
Ce documente sunt necesare pentru minorii care calatoresc in UE Ce trebuie sa prezinti la vama
Documentele necesare pentru minorii care călătoresc în UE. Actele cerute la vamă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că peste 500 de minori din România au fost puși în situația de a își întrerupe călătoria, ca urmare a faptului că rudele acestora nu dețineau documentele necesare pentru a se deplasa în afara ţării în condiții legale.

Documentele necesare pentru minorii care călătoresc în UE. Actele cerute la vamă

Date fiind aceste circumstanțe, autoritățile vin cu explicații clare și punctuale pentru părinții și însoțitorii minorilor care ies din țară.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetăţenii români minori pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil.

Vorbim aici de paşaport sau carte de identitate (în cazul minorilor de peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

ADVERTISEMENT

Poliția de Frontieră anunță că va permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori în următoarele cazuri:

  • a) în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;
  • b) în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părintesau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
ADVERTISEMENT

E important de precizat că, în cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

  • c) în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie:
ADVERTISEMENT

-a ambilor părinţi,
-a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă,
-a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

În ceea ce-i privește pe însoțitorii minorilor, alţii decât părinţii, aceștia trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.

Peste 1.500 de români și-au întrerupt călătoriile din cauza lipsei documentelor pentru minori

De la începutul lui 2022 până în prezent, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria a aproximativ 1.600 cetățeni români minori ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorul în condiții legale.

Cauzele pentru care acești cetățeni au întâmpinat probleme la vamă:

  • nu posedau documente de călătorie valabile;
  • părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială;
  • însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.
ADVERTISEMENT