News

Documentul care aproape dublează veniturile trebuie depus urgent. Ce bani pot pierde pensionarii

Anumiți pensionari trebuie să depună urgent un document care aproape le dublează veniturile. Cine sunt persoanele vizate
29.06.2024 | 17:17
Documentul care aproape dubleaza veniturile trebuie depus urgent Ce bani pot pierde pensionarii
Documentul care aproape dublează veniturile trebuie depus urgent de pensionari. Foto pixabay
ADVERTISEMENT

Un document care aproape dublează veniturile în cazul anumitor pensionari trebuie depus urgent. Pensiile vor fi majorate semnificativ de la 1 septembrie, odată cu finalizarea procesului de recalculare.

Actul care aproape dublează veniturile în cazul anumitor pensionari

Însă, există și seniori care pot pierde bani dacă nu se grăbesc să depună un document. Este vorba despre cei care au lucrat în România înainte de 2001 și care au beneficiat de sporuri, bonusuri sau prime în această perioadă.

ADVERTISEMENT

Conform noii legi a pensiilor, punctul de pensie va fi înlocuit cu cel de referință. Toate indemnizațiile vor fi recalculate, dar după această etapă nicio pensie nu va putea fi mai mică decât era inițial.

Majorări semnificative vor avea mai ales românii care au primit salariu minim pe economie. În cazul celor care au și vechime în muncă, pensiile pot fi chiar de două ori mai mari. Totodată, foarte importantă va fi și perioada în care s-au aflat pe câmpul muncii. De exemplu, cei care au peste 30 sau 35 de ani de activitate vor avea o creștere considerabilă a indemnizației.

ADVERTISEMENT

După ce vor primi deciziile de recalculare a pensiilor, benficiarii vor afla ce sumă ar trebui să primească din toamnă. Dacă indemnizația este mai mică decât suma pe care se așteptau să o primească, ei vor fi nevoiți să depună documentele care dovedesc faptul că au primit acele sporuri sau prime în perioada în care au fost în câmpul muncii.

Unde pot fi găsite adeverințele necesare

În mod normal, procesul de recalculare se va face automat. Cu toaste acestea, în cazul românilor care în perioada de activitate au beneficiat de sporuri, prime, bonusuri, pe lângă salariul de bază, situația este diferită.

ADVERTISEMENT

Astfel, ei vor trebui să aducă adeverințele de la fostul loc de muncă. Ulterior, procesul de recalculare va fi finalizat și în cazul lor. Dacă unele dintre firmele s-au închis, ei pot obține documentele menționate de la Arhivele Naționale.

ADVERTISEMENT

Dacă firma la care și-au desfășurat activitatea s-a desființat, actele pot fi obținute de la companii private, fiind cele care au preluat dosarele de personal, conform avocatnet.ro. Vestea proastă este că, pe lângă drumurile pe care vor fi nevoiți să le facă, acești pensionari trebuie să achite anumite taxe pentru a obține adeverințele necesare.

În anumite cazuri, costul se ridică la aproape 100 de lei pe an. Până când nu vor aduce documentele care să dovedească faptul că au avut venituri suplimentare, pensionarii nu vor primi suma totală pe care se așteaptă să o dobândească după recalcularea pensiilor.

Prin urmare, seniorii în cauză pot pierde bani până când vor aduce actele necesare la dosar. Totuși, ei pot prezenta adeverințele respective oricând vor intra în posesia lor, chiar și după data de 1 septembrie.

În ceea ce privește sumele imense pe care acești vârstnici trebuie să le plătească firmelor de arhivare pentru a-și primi adeverințele, situația a stârnit îngrijorarea autorităților. Dat fiind acest context, Consiliul Concurenței a demarat o anchetă pentru a cerceta cum au fost stabilite tarifele cerute de companiile respective.