News

Documentul pe care pensionarii îl vor primi acasă de luna viitoare a fost publicat în Monitorul Oficial. Este legat de recalcularea pensiilor

Veste uriaşă pentru pensionari, decumentul pe care îl vor primi de luna acasă a fost oficializat de guvern. Cum arată modelele deciziei de recalculare a pensiilor.
12.05.2024 | 16:17
Documentul pe care pensionarii il vor primi acasa de luna viitoare a fost publicat in Monitorul Oficial Este legat de recalcularea pensiilor
Românii primesc de luna viitoare deciziile de după recalcularea pensiilor Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În Monitorul Oficial a apărut deja Ordinul pentru aprobarea modelelor deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, astfel că de luna viitoare pensionarii vor începe să primească deciziile care îi vor informa cu noile sume pe care le vor încasa de la 1 septembrie, conform recalculării.

Trei modele de decizii de recalculare a pensiilor

“Deciziile se emit în două exemplare care cuprind în clar numele și prenumele directorului executiv sau, după caz, ale directorului executiv adjunct al Direcției stabiliri și plăți prestații sau ale șefului casei locale, din care un exemplar va fi comunicat beneficiarului, iar cel de al doilea va fi arhivat la dosarul de pensie”, se arată în Ordinul publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

În explicaţii se arată că pensiile stabilite în baza vechii Legi a pensiilor se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de contribuabil, cu valoarea punctului de referință aşa cum este prevăzută la articolul 84 (n.red – valoarea punctului de referinţă este de 81 de lei).

Model de decizie de recalculare a pensiei
Model de decizie de recalculare a pensiei

Excepţie fac pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, stabilite anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform unui alt articol de lege.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte numărul total de puncte, acesta se obține prin adunarea punctajelor anuale realizate de contribuabil cu numărul de puncte de stabilitate.

Pentru a avea o ideea despre cum se stablilesc aceste puncte de stabilitate, exemplificăm: se acordă 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani; 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani şi câte un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

ADVERTISEMENT

Foarte important de ştiut de către pensionari este faptul că în cazul în care în urma recalculării rezultă un cuantum al pensiei mai mare, se va plăti acesta, iar dacă după recalculare rezultă un cuantum mai mic al pensiei decât cel aflat în plată, se plătește pensia aflat în plată anterior recalculării, adică cea pe care pensionarul o încasează în prezent.

Al doilea model al deciziei de recalculare a pensiilor
Al doilea model al deciziei de recalculare a pensiilor
Al treilea model al deciziei de recalculare a pensiilor
Al treilea model al deciziei de recalculare a pensiilor

De altfel, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a dat în repetate rânduri asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. “Deciziile de recalculare vor ajunge la românii în perioada verii, iar în luna septembrie îşi vor primi pensiile recalculate, taloanele de pensie recalculate cu cuantumurile acestora în urma recalculării.

ADVERTISEMENT

Românii trebuie să reţină faptul că nicio pensie nu va scădea, deci se menţine cuantumul cel mai favorabil. Este foarte important ca românii să ştie acest lucru”, a spus Simona Bucura Oprescu.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Cea mai bună grupă de sânge. O revelație și pentru savanți
Cea mai bună grupă de sânge. O revelație și pentru savanți
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”