Fotbal intern

Doi ani de cand a murit Patrick Ekeng! Familia fostului dinamovist nu a primit încă banii. Video

06.05.2018 | 00:42
Doi ani de cand a murit Patrick Ekeng Familia fostului dinamovist nu a primit inca banii Video
Pe 6 mai se împlinesc doi ani de când Patrick Ekeng a murit

Pe 6 mai se împlinesc doi ani de când a murit Patrick Ekeng, ziua aceasta rămânând una neagră pentru familia fotbalistului, dar şi pentru fanii lui Dinamo. La 16 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Cătălin Hîldan, clubul din Şoseaua Ştefan cel Mare îmbrăca din nou hainele cernite. Meciul Dinamo – Viitorul 3-3 se juca în ultima etapă a sezonului 2015-16, o partidă fără o miză prea mare. “Câinii” erau cu gândul la finala Cupei României, în timp ce jucătorii antrenaţi de Gică Hagi se pregăteau de vacanţă.

Recent, Ilie Rotariu, tatăl lui Dorin Rotariu, a dezvăluit că fotbalistul care azi joacă la Mouscron a vorbit cu soţia lui Patrick Ekeng cu doar câteva ore înainte de producerea tragediei. Cei doi fotbalişti aveau o relaţie frumoasă de prietenie, fiind apropiaţi de limba franceză.

Doi ani de când Patrick Ekeng a murit pe teren

Minutul 63 al meciului Dinamo – Viitorul. Mircea Rednic decide să-l scoată de pe teren pe Eric Bicfalvi, iar în locul acestuia intra Patrick Ekeng. Camerunezul intrase deja în inimile fanilor după ce marcase un super gol în meciul cu FCSB, din manşa retur a semifinalelor Cupei României, reuşita fiind decisivă pentru calificarea “câinilor” în finală.

Şapte minute mai târziu, la mijlocul terenului, Patrick Ekeng se prăbuşeşte brusc, fără să fie atins de cineva. Colegii fac semne disperate către medicii de pe marginea terenului. Ambulanţa intră pe gazon, iar feţele jucătorilor încep să arate îngrijorarea care a pus stăpânire peste actorii principali din teren. Fotbalistul de 26 de ani este transportat de urgenţă la Spitalul “Floreasca”, însă doctorii nu reuşesc un miracol. Puţin după miezul nopţii, pe iarba verde de pe stadionul “Dinamo” apar primele lumânări.

Următorul meci al lui Dinamo, finala Cupei României cu CFR Cluj, a fost amânat după ce s-a produs tragedia. Partida trebuia să se joace pe 10 mai, însă Federaţia Română de Fotbal a amânat-o pentru o săptămână. Fanii “câinilor” au umplut Arena Naţională, aceştia reuşind o scenografie de excepţie în memoria lui Patrick Ekeng. Mai mult decât atât, partida a fost oprită un minut, în minutul 14, care coincidea cu numărul pe care fotbalistul camerunez l-a purtat pe tricou. Dinamo a condus cu 2-0, însă clujenii au marcat de două ori după pauză. Partida a ajuns la penalty, unde jucătorii antrenaţi de Ton Conceicao s-au impus.

Cauza morţii lui Patrick Ekeng

La cinci zile după tragedie, Institutul de Medicină Legală publica un comunicat de presă după ce autopsia lui Patrick Ekeng fusese efectuată. “În legătură cu decesul sportivului Ekeng Patrick, Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” vă informează că în urma disecţiei cordului efectuată pe 10.05.2016 s-au constatat următoarele aspecte patologice:
– cardiomegalie (greutate cord = 570 grame, dimensiuni: 14/11,5/7 cm) determinată predominant de hipertrofia ventricului stâng şi a septului interventricular (grosime maximă 2,4 cm)
– anomalii coronariene multiple:
– bridge-ing întins la nivelul arterei coronare stângi (ramul descendent anterior) şi la nivelul arterei coronare drepte
– hipoplazia ramului circumflex al coronarei stângi
– sechele de endocardită a valvei mitrale cu modificarea evidentă (retracţii şi induraţii) a cuspidei posterioare”
, era textul sec al comunicatului. Concluzia medicilor era că Patrick Ekeng nu ar fi trebuit să joace fotbal, iar acesta suferise un atac de cord în timpul meciului.

Nathalie, văduva lui Patrick Ekeng, nu a primit nici până azi banii de la club

În urmă cu un an, Jack Ekeng, fratele fotbalistului dinamovist, dezvăluia că familia jucătorului nu a primit încă banii promişi de club. În momentul în care Patrick Ekeng a murit, soţia acestuia, Nathalie Ekeng, era însărcinată în patru luni. În octombrie 2016 s-a născut al doilea copil al cuplului, însă, din păcate, băieţelul îşi va cunoaşte tatăl doar din fotografii, imagini video şi poveştile apropiaţilor.

“Am discutat cu clienta mea şi nu a primit nicio sumă de bani de la vreo galerie. Nu ştie nimic şi nu a primit nimic. Vă pot afirma cu certitudine că doamna Nathalie Ekeng nu a primit nicio sumă de bani din partea acestei galerii, direct sau prin intermediul clubului Dinamo. Singura sumă primită a fost 5.000 de euro, din partea clubului, la un an de zile de la deces şi de la ceremonia funerară, pentru a ajuta familia să amenajeze mormântul din Camerun. Sunt singurii bani, pentru care există acte că au ajuns în cont, pot fi dovediţi oricând. Am văzut că s-a scris în presă că Dinamo ar fi virat restul de salarii până la finalul contractului în contul lui Patrick, pentru ca moştenitorii legali să intre în posesia lor. Clubul a plătit doar salariul din luna în care a decedat, zilele rămase până la finalul lunii respective, aşa cum era obligatoriu conform legii”, a declarat recent Teodora Koletsis, avocata care o reprezintă pe soţia lui Patrick Ekeng.

Ce jucători, încă în activitate, au murit în ultimii doi ani

Cel mai recent caz este cel al lui Davide Astori, căpitanul Fiorentinei, care a decedat în noaptea de dinaintea meciului cu Udinese. La fel ca şi în cazul lui Patrick Ekeng, internaţionalul italian s-a stins în urma unui atac de cord.

Un alt caz cunoscut a fost cel al lui Cheick Tiote, fost jucător la Anderlecht sau Newcastle United, care a murit în timpul unui antrenament. Fostul internaţional ivorian a suferit un atac de cord în timp ce se antrena alături de colegii lui de la Beijing Enterprises.

Pe lângă aceştia, în ultimii doi ani s-au mai stins din viaţă Bernardo Ribeiro (Friburguense, 26 de ani – atac de cord), Moïse Brou (FC 105 Liberville, 35 de ani – atac de cord), Choirul Huda (Persela Lamongan, 38 de ani – coliziune cu un coechipier) sau Bruno Boban (Marsonia 1909, 25 de ani – stop cardiac).

11 meciuri a jucat Patrick Ekeng pentru Dinamo