News

Doi arădeni s-au îmbolnăvit de botulism! România nu avea tratament, dar s-a găsit ser în Republica Moldova

Doi arădeni, soț și soție, s-au îmbolnăvit de botulism, starea lor fiind una destul de gravă
25.07.2021 | 17:40
Doi aradeni sau imbolnavit de botulism Romania nu avea tratament dar sa gasit ser in Republica Moldova
ADVERTISEMENT

Un bărbat și o femeie din Arad au trecut prin clipe grele după ce au fost diagnosticaţi cu botulism. Se întâmplă lucrul acesta și după ce s-a constatat că în România nu există ser antibotulinic.

Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au reuşit să găsească tratament în Republica Moldova. Totul a pornit după ce capul familiei s-a prezentat de urgență la unitatea medicală.

ADVERTISEMENT

Doi arădeni au făcut botulism!

Acesta se afla în stare gravă și nu a mai durat mult până când a fost diagnosticat cu botulism. Ulterior, şi soţia lui a primit acelaşi diagnostic.

Disperat, directorul spitalului a luat, de urgenţă, legătura cu Direcţia judeţeană de sănătate publică şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, cu ajutorul DSP Arad, ISU Arad, DSU Bucureşti şi al Ministerului Sănătăţii, medicii au reuşit să găsească ser antibotulinic în Republica Moldova.

“Ieri, a fost o zi contracronometru atât pentru mine, cât şi pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecţioase Adulţi II!

ADVERTISEMENT

Deoarece serul antibotulinic lipseşte momentan din unităţile sanitare, am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU Bucureşti şi, nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii, prin oameni devotaţi care au făcut tot posibilul şi au găsit serul în Republica Moldova, într-un timp de 6 – 7 ore.

O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iaşi şi o altă echipă de la ISU Iaşi a plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanţei s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineaţă la spital şi să fie administrat celor doi pacienţi”, a declarat Lenuţa Timiş, director medical SCJU Arad.

ADVERTISEMENT

Medicul a mai precizat că că pacienţilor le este administrat serul antibotulinic şi aceștia vor rămâne sub supraveghere pe Compartimentul de Boli Infecţioase Adulţi II.

Vă readucem aminte că botulismul reprezintă o intoxicaţie, care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Aproape un sfert din cazuri sunt provocate de alimente care conţin toxina botulinică.

Interesant este că acestea pot fi conservate, preparate în casă sau industrial. Cel mai frecvent, toxina botulinică a fost găsită în conservele care au puţin acid.

Vorbim despre cele de sfecla, spanac, ciuperci şi fasole verde, precum şi în conservele de ton, dar şi în peştele afumat şi sărat. De asemenea, semipreparate de tipul cârnaţilor şi al şuncii pot conține toxina.

Concret, metoda de conservarea a unor alimente, prin adăugarea de ulei la suprafaţă acestora, creează condiţii de anaerobioza, propice pentru producerea toxinei botulinice. Aceasta este distrusă prin fierbere timp de 10 minute.

ADVERTISEMENT