News

Doi bărbați care au vrut să-și facă un selfie cu un urs pe Transfăgărășan, salvați în ultimul moment. Totul a fost filmat. Video

Doi turiști au fost filmați în timp ce încercau să-și facă un selfie cu ursul, iar imaginea s-a viralizat rapid în contextul în care românii sunt încă șocați de moartea Mariei Diana.
10.07.2024 | 21:14
Doi barbati care au vrut sasi faca un selfie cu un urs pe Transfagarasan salvati in ultimul moment Totul a fost filmat Video
Doi bărbați care au vrut să hrănească un urs pe Transfăgărășan, salvați în ultimul moment. Momentul a fost filmat. Video
ADVERTISEMENT

Imaginile cu bărbații au devenit virale în ultimele ore. În acestea se vede cum cei doi, probabil turiști străini, încercau să-și facă selfie cu ursul. Asta, în ciudat faptului că este ilegal.

Doi bărbați care au vrut să-și facă un selfie cu un urs pe Transfăgărășan, salvați în ultimul moment

Ursul, deși de statură medie, i-a atacat pe bărbați fără frică, astfel că doar claxoanele celorlalți participanți la trafic i-au salvat de la o posibilă tragedie. Imaginile au fost filmate pe Transfăgărășan, iar conform News.ro cei doi ar fi ucraineni.

ADVERTISEMENT

Bărbații s-ar fi coborâți amuzați la un popas și ar fi observat cum urșii veneau să fie hrăniți. Fără să se gândească nicio clipă că ar putea fi puși în pericol, indivizii au vrut să hrănească și să se pozeze cu un urs, în timp ce un alt animal privea atent dintr-un tufiș.

Imaginile au fost publicate inițial pe un cont de Tik Tok, după care au fost reluate de Ionuț Ghiță pe Facebook, cu mesajul ”Ferească Dumnezeu, după spuneți ca tot ursul este vinovat…acum 3 ore pe Transfăgărășan…”. Filmarea a strâns peste 5.000 e reacții, printre care 2.200 de comentarii și a fost redată de aproape 1 milion de ori.

ADVERTISEMENT

Discuțiile au divagat rapid, cum se întâmplă mereu pe internet, deci nu merită să fie reamintite aici. Cert e că autoritățile au avertizat de mai multe ori toți cetățenii să nu hrănească urșii și nici să nu se pozeze cu ei. Imaginile cu turiștii care hrănesc urșii pe Transfăgărășan sunt deja la ordinea zilei, mai ales că în țara noastră există 8.000 de urși, mulți dintre ei fiind obișnuiți cu oamenii.

Turnul Sfatului scria că deși încălcarea legii e clară, autoritățile nu au aplicat nici măcar o amendă până în luna august a anului trecut. ”Referitor la solicitarea dvs. vă comunicăm faptul că de la începutul anului și până în prezent jandarmii sibieni nu au aplicat sancțiuni în contextul hrănirii sau fotografierii urșilor, iar sancțiunea cu cea mai mare valoare, respectiv 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Turiștii hrănesc urșii, însă autoritățile nu sunt prea decise să îi amendeze

A fost aplicată unei persoane fizice, în zona Transfăgărășan, pentru nerespectarea obligației de a nu desfășura activități de picnic în afara zonelor special amenajate pentru activitățile de picnic și/sau a zonelor indicate pentru activitățile de picnic, astfel cum prevede Legea 54/2012”, au transmis reporterii IPJ Sibiu.

Cu toate acestea primele amenzi au fost aplicate în preajma sărbătorii de Sfânta Maria. ”Au fost aplicate două avertismente scrise pentru hrănirea animalelor, în zona Bâlea”, a transmis purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei. Situația e similară și în zona Argeș, acolo unde jandarmii nu au insistat prea mult să pedepsească turiștii.

ADVERTISEMENT

”În anul 2023 Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș nu a aplicat sancțiuni contravenționale pentru hrănirea animalelor sălbatice de către orice persoană fizică sau fotografierea sau hrănirea sau filmarea urșilor”, a explicat plutonier adjutant Luiza-Maria Ciobănescu.

ADVERTISEMENT