News

Doi bărbați au urcat cu mașinile pe pârtia din stațiunea Muntele Mic. Ce sancțiuni au primit aceștia?

Jandarmii montani i-au amendat pe cei doi bărbați care și-au folosit SUV-urile pentru a urca pe pârtia din stațiunea Muntele Mic cu contravenții de câte 2.000 de lei.
15.12.2021 | 22:31
Doi barbati au urcat cu masinile pe partia din statiunea Muntele Mic Ce sanctiuni au primit acestia
ADVERTISEMENT

În fiecare an vedem la TV sau pe internet știri despre turiștii care se grăbesc la munte pentru a se bucura de zăpada naturală sau artificială care acoperă pârtiile. Mulți dintre aceștia vor să schieze, să se dea cu placa sau, mai tradițional, cu sania.

Totuși, an de an, apar o serie de știri despre unii turiști care vor să fie diferiți și încearcă să escaladeze pârtiile la volanul propriilor lor mașini în locul telescaunelor.

ADVERTISEMENT

După cum aflăm într-o postare a jandarmilor din Caraș-Severin pe Facebook, aceasta este și povestea a doi bărbați, tată și fiu, care și-au folosit SUV-urile pentru a urca pe pârtia “Borlova ” din stațiunea Muntele Mic, aflată în județul Caraș-Sebeș.

Stațiunea este recunoscută pentru domeniul schiabil care are trei instalații de teleschi și patru pârtii cu o lungime însumată de peste patru kilometri.  Condițiile de schi, dar și panorama spre Munții Țarcu i-au adus acestei stațiuni numele de “Perla Banatului “.

ADVERTISEMENT

Cei doi bărbați au încercat să escaladeze pârtia nordică a stațiunii cu mașinile lor. La mai puțin de o sută de metri de partea superioară a acesteia se află Crucea Albă de la cota 1670. Acesta este Monumentul Eroilor Bănățeni care au luptat în Primul Război Mondial și care a fost construită în anul 1936.

Peripeții pe munte cu SUV-urile

În timpul escaladării, mașina în care se aflau cei doi bărbați a rămas blocată în zăpada de pe pârtie. Aceștia au decis că cea mai bună soluție în acea situație a fost aducerea unei a doua mașini.

ADVERTISEMENT

După cum explică jandarmii montani din zonă, acest plan nu a dat rezultatele dorite. Stratul gros de zăpadă a împiedicat mișcarea mașinii. Între timp, cei doi bărbați au fost observați de către cei din jur și de către oamenii legii.

Ajunși la fața locului, jandarmii au decis să izoleze zona în care erau oprite cele două mașini. Ulterior, oamenii legi au decis să aplice două contravenții în valoare de 2.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Într-o postare de pe pagina de Facebook a Jandarmeriei din Caraș-Severin aflăm că oamenii legii au decis să aplice cele două sancțiuni pentru încărcarea prevederilor HG  nr. 263/2001. Această Hotărâre de Guvern reglementează modul în care pârtiile de schi pentru agrement trebuie să fie amenajate, omologate și întreținute.

Din comentariile la această postare, vedem că publicul nu vede deloc cu ochi buni decizia celor doi bărbați de a ajunge la Monumentul Eroilor cu ajutorul mașinilor. Mulți dintre internauți s-au arătat scandalizați de situație, dar și de sancțiunile aplicate de către autorități.

Mulți dintre cei care au comentat la postarea Jandarmeriei Caraș-Severin sunt de părere că sancțiunile de 2.000 de lei sunt mult pre mici, iar unii au cerut chiar și confiscarea autoturismelor. Asta pentru a transmite un mesaj clar făptașilor, dar și altor persoane care ar încerca să facă același lucru pe pârtiile de la Muntele Mic sau din alte stațiuni din țară.

ADVERTISEMENT