În ciuda faptului că traversăm vremuri dificile din punct de vedere financiar, o parte dintre români continuă să investească în afaceri noi.
Este și cazul a doi frați din județul Bihor. Cosmin și Cristian au pus pe picioare, în 2015, o afacere care, într-adevăr, s-a dovedit în timp a fi una de milioane.
Într-o perioadă tulbure din punct de vedere economic, bihorenii nu par a avea concurență pe piață.
În localitatea Mierlău, tinerii au pus pe picioare o fermă de măgăriţe. Totul a început în urmă cu 7 ani. Cosmin și Cristian au plecat de la o măgăriţă şi puiul ei.
În timp, ferma s-a populat considerabil. ”Am ajuns de la o măgăriţă cu pui la 120 de mame”, spune Cristian Câmpan, pentru ObservatorNews.
Lui i-a aparținut și această idee aparent trăsnită. În 2015, când a revenit de la studii din Marea Britanie, dorea să investească în ceva unic, care să nu aibă concurență pe piața internă.
Într-o primă fază, tânărul a făcut o muncă de investigație. ”Citisem pe internet despre un cioban lângă Huedin care avea avea oi şi s-a extins cu măgăriţele”.
Apoi, după ce a cules toate datele despre creșterea măgărițelor, a aflat și despre multiplele beneficii ale laptelui de măgăriță. Nu a mai stat pe gânduri și a decis că merită să deschidă şi el o fermă.
În general, un litru de lapte normal ieșit de pe ușa fermei din Mierlă se vinde cu 100 de lei. Dacă vorbim de laptele premium, acesta poate merge până la 160 de lei pe litru.
Poate părea mult, având în vedere că un litru de lapte de vacă se vinde cu 5-6 lei. Cei doi frați explică de ce nu e așa. ”Nu e mult. O măgăriţă are nevoie şi de două zile pentru a furniza această cantitate”.
Laptele de la ferma bihoreană a devenit popular şi printre turiştii străini. O locație de cazare de la Băile Felix l-a adăugat deja în meniul clienților.
Laptele de măgăriță e unul dintre cele mai bune tipuri de lapte din lume.
”E recomandat copiilor şi celor care sunt alergici la proteina din lapte de vacă, la cazeină. După aceea, e înlocuitorul laptelui matern. Dar şi în sezonul rece, pentru tuse, probleme respiratorii, tot ce ţine de sistemul imunitar”, explică Cristian Câmpan.
Dacă vorbim de compoziția nutrițională, laptele de măgăriță este bogat atât în macronutrienți, cât și în micronutrienți. Un singur pahar de 250 de mililitri din aceasta băutură conține: 110 kilocalorii, 6 g de proteine, 6 g de grăsimi, 10 g de carbohidrați și 58% din Doza Zilnică Recomandata de tiamină.
Mai conține riboflavină, calciu, potasiu, fosfor și vitamina C.
În plus, laptele de măgăriță previne întărirea arterelor dată fiind capacitatea sa de a dilata vasele de sânge. Mai poate trata boli comune, dar poate ajuta și în tratamentul unor boli complexe, ca autism, cancer și boli autoimune.