Concurență mare între doi giganți mondiali care vor să intre pe piața din România. În prim plan este o afacere cunoscută la nivel național, dar care din păcate a intrat în insolvență în ultimii ani.
Cel mai probabil multe persoane au auzit de șantierul naval Damen Mangalia. Cu ani în urmă, afacerea era una înfloritoare, iar o mulțime de oameni lucrau aici. Iată însă că odată cu trecerea timpului, compania a ajuns într-o situație dificilă.
Mai exact, Șantierul naval Damen Shipyards Mangalia SA a intrat în insolvență de aproape un an. Valoarea de piață a activelor sale nu poate să acopere datoriile, astfel că viitorul companiei e incert.
S-au făcut și concedieri aici, astfel că în prezent în jur de 1.400 de oameni mai lucrează. Deși șantierul este amplasat într-o zonă strategică, mai exact chiar pe malul Mării Negre, situația e una complicată.
Doi giganți mondiali vor însă să achiziționeze afacerea. Primul este chiar Mediterranean Shipping Company (MSC). Un al doilea gigant vine din Turcia, Desan, care la rândul său vrea să cumpere șantierul naval Damen Mangalia.
Ce valoare are însă întreaga afacere? Conform celor mai recente informații valoarea de piață a patrimoniului companiei este estimată la aproximativ 944,28 milioane lei. În ceea ce privește datoriile totale, acestea se ridică la circa 1,87 miliarde lei.
Practic dacă unul dintre cei doi giganți mondiali ar cumpăra într-adevăr afacerea, activele disponibile nu ar putea acoperi integral obligațiile financiare ale societății. Menționăm și faptul că cei mai mari creditori sunt Damen Holding BV, cu o creanță chirografară de 743,6 milioane lei, și Șantierul Naval 2 Mai SA, cu o creanță sub condiție de 710,3 milioane lei.
Pentru a redresa situația, momentan există o serie de negocieri. Și acești doi giganți mondiali par că sunt interesați să investească în afacere și să o readucă la viață. După cum spuneam anterior, se negociază cu grupul turc Desan, interesat de închirierea capacităților de producție și a forței de muncă de la Mangalia.
Și Mediterranean Shipping Company (MSC) și-a manifestat însă interesul pentru preluarea șantierului naval, iar asta adaugă o dimensiune internațională situației. Iar dacă MSC o să reușească în final să preia șantierul, acesta ar putea revitaliza situația.
Menționăm faptul că MSC este unul dintre cei mai mari operatori navali mondiali. Gigantul are sediul în Geneva și totodată mai deține și o flotă de peste 900 de nave.