News

Doi jefuitori de morminte, trimiși de judecători să lucreze la o școală gimnazială din Dâmbovița. Cum au reacționat condamnații

Doi bărbați dintr-o comună dâmbovițeană, condamnați pentru profanare de cadavre sau morminte, au fost trimiși să-și ispășească pedeapsa la școala din localitate.
01.05.2023 | 11:33
Doi jefuitori de morminte trimisi de judecatori sa lucreze la o scoala gimnaziala din Dambovita Cum au reactionat condamnatii
Hoții au spart un sicriu din județul Dâmbovița / Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Judecătoria Răcari vrea să-i trimită pe doi bărbați, care au spart un cavou și au furat bani dintr-un sicriu, să presteze muncă neremunerată la școala dintr-o comună din Dâmbovița. Deși au scăpat de închisoare, cei doi au contestat decizia. La fel au făcut și procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răcari, dar și partea civilă, fratele persoanei decedate.

Au spart mormântul unui tânăr de 18 ani

Ilie E. Și Alexandru E., de 66, respectiv 40 de ani, din comuna Poiana, județul Dâmbovița, au fost reținuți în ianuarie 2019 de polițiștii din Titu. Ei erau bănuiți că au comis nouă infracțiuni ”contra libertății religioase și respectului datorat persoanelor decedate”. Pe scurt, spărgeau sicrie și furau bani și bunuri lăsate în la căpătâiul persoanelor decedate, profitând de faptul că, în partea locului, tradiția este cam în timpul înmormântărilor, să se lase sume mari.

ADVERTISEMENT

În 2021, cei doi au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, pentru doar una dintre fapte. Potrivit datelor din dosar, cei doi au dat lovitura în august 2018, la mormântul unui tânăr de 18 ani, decedat cu un an înainte.

Cei doi bărbați au deschis sicriul cu o rangă

La ”operațiune” au luat parte patru persoane de sex masculin, printre care și un minor, însă doar doi au fost inculpați. Rechizitoriul arată că după ce au mâncat porumb până în jurul orei 23:30, cei patru au urcat într-o mașină și au plecat spre cimitir.

ADVERTISEMENT

Ajunși la fața locului, aceștia au spart lacătul unui cavou cu o piatră, după care au forțat deschiderea sicriului folosindu-se de o rangă.

jefuitori morminte
Cei doi bărbați au fost arestați în ianuarie 2019 / Sursă foro: Gazeta Dâmbovițeană

”Iniţial în cavou au intrat inculpatul E. Alexandru şi suspectul minor. Primul a tăiat cu un cutter spuma poliuretanică care fixa rama geamului termopan. Astfel, ambii au reuşit să îndepărteze panoul de geam aferent locului în care se afla sicriul în cavou. În continuare, E. Alexandru a încercat cu ajutorul răngii metalice, să deschidă sicriul, dar nu a reuşit. A coborât şi inculpatul E. Ilie care a reuşit să deschidă capacul sicriului.

ADVERTISEMENT

În aceste momente suspectul minor se afla în afara cavoului, observând că E. Ilie se ajuta de lanterna unui telefon pentru a căuta bunuri în sicriu. Cei doi inculpaţi au stat în cavou aproximativ 30 minute şi au luat o sumă de bani al cărei cuantum nu a putut fi stabilit. După aceasta au aşezat totul la loc, au închis sicriul şi rama de geam şi, după ce au ieşit, au agăţat şi lacătul spart”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Câți bani erau în sicriu

Ulterior, cei patru și-au împărțit prada. Suspecții care nu au participat efectiv la spargerea sicriului s-au ales cu 2-300 de lei, însă ”grosul” a fost păstrat de inculpați: cam 5.000 de lei și un lănțișor de aur, pe care chiar mama tânărului decedat i-l pusese acestuia la gât.

ADVERTISEMENT

”Martora …, mama defunctului, a arătat că înainte de a-l înmormânta pe fiul ei, i-a pus la gât un lanţ din aur, iar imediat după ce cavoul a fost spart, deschizând sicriul a constatat că lanţul din aur nu se mai afla la gâtul defunctului, precum nici bancnotele care fuseseră puse în sicriu de diverse persoane. Alte detalii nu a reuşit să ofere întrucât i s-a făcut rău şi nu a mai putut sta lângă cadavrul fiului ei.

Din depoziția martorului …  – tatăl defunctului rezultă că a pus în sicriu suma de aproximativ 4000 – 5000 lei, bani cu care iniţial trebuia să facă diverse plăţi, dar care n-au mai trebuit să fie efectuate. Nimic nu a declarat despre lanţul din aur despre care soţia sa a precizat că l-a pus la gâtul defunctului”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Unchiul băiatului a declarat la audieri că a pus în sicriu 500 de lei și 100 de euro, ocazie cu care a văzut și lanțul de aur la gâtul acestuia. În plus, mama tânărului a dezvăluit că cei doi inculpați au amenințat-o ”cu bătaia” dacă va spune la poliție că ei au spart cavoul.

Condamnații nu au fost de acord cu decizia și au făcut apel

În februarie 2022, Judecătoria Răcari i-a condamnat pe cei doi inculpați la un an și o lună, respectiv un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Ca măsură de reeducare, instanța a dispus ca aceștia să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, timp de 60 de zile, în cadrul Primăriei Comunei Poiana sau în cadrul Școlii Poiana, acolo unde vor putea intra în contact cu elevi de gimnaziu.

În plus, cei doi condamnați au fost obligați să plătească daune materiale de 50.000 de lei și 100 de euro, precum și despăgubiri morale de 15.000 de lei, către fratele victimei. Apelul va începe pe 25 mai 2023, la Curtea de Apel Ploiești.

ADVERTISEMENT
Tags: