News

Doi jurnaliști, executați în Columbia. Criminalii i-au împușcat de pe motocicletă

Doi jurnaliști din Columbia au fost uciși de ”criminali pe motociclete”. Cei doi s-ar fi certat la o petrecere cu asasinii, care i-au urmărit și i-au împușcat.
29.08.2022 | 09:36
Doi jurnalisti executati in Columbia Criminalii iau impuscat de pe motocicleta
Jurnaliști uciși în Columbia
ADVERTISEMENT

Cei doi jurnaliști, Leiner Montero Ortega (37 de ani) și Dilia Contreras Cantillo (39 de ani) se întorceau de la un reportaj despre o sărbătoare populară.

Doi jurnaliști, uciși în Columbia

Potrivit France24, cei doi circulau pe un drum care leagă orașele El Copey de Fundacion, când au fost atacați de ”criminali pe motociclete, care au tras cu o armă de foc”. Comandantul Poliției Andres Serna a dezvăluit că, potrivit primelor cercetări, Leiner Montero ar fi intrat într-un conflict cu mai multe persoane în timpul petrecerii la care au asistat.

ADVERTISEMENT

”Jurnalistul a decis să plece cu maşina sa, alături de Dilia şi de alt bărbat, iar apoi ei au fost ucişi”, a explicat Serna.

Al treilea bărbat împușcat e rănit, însă nu se cunosc mai multe detalii referitoare la starea sa de sănătate. Nu a fost precizat dacă și a treia victimă e tot jurnalist.

ADVERTISEMENT

Un videoclip postat în jurul orei 19:30, ora locală, sâmbătă, pe pagina de Facebook a Sol Digital, locul de muncă al jurnaliștilor uciși, arată mai multe persoane adunate la festivalurile populare din orașul Santa Rosa de Lima, la aproximativ 16 kilometri de Fundacion.

Potrivit primelor investigații ale poliției, atacul împotriva reporterilor este legat de un ”act de intoleranță” în timpul sărbătorii, expresie folosită de autoritățile columbiene pentru a se referi la lupte și altercații fizice.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Fundația pentru Libertatea Presei (FLIP) a cerut ca autoritățile ”să țină cont de munca jurnalistică a lui Leiner și Dilia” în cadrul anchetei.

Potrivit celui mai recent raport al acelui ONG columbian, violența împotriva jurnaliștilor din Columbia a crescut în 2021 și a produs 768 de victime ale unui tip de agresiune, inclusiv o crimă. ”Condamnăm uciderea jurnaliştilor”, a scris pe Twitter Juan Pappier, cercetător senior la ONG-ul Human Rights Watch.

ADVERTISEMENT

Senatorul Alirio Barrera, din partea partidului de opoziție Centrul Democrat (dreapta), și-a exprimat condoleanțele pe aceeași rețea de socializare și a amintit că ambii jurnaliști au lucrat la campania sa pentru alegerile legislative din martie.

La rândul său, președintele Senatului, Roy Barreras, al coaliției guvernamentale de stânga Historical Pact, a afirmat că acest atac este un atac la adresa ”vieții democrației” și a cerut clarificarea rapidă a motivelor crimei.

ADVERTISEMENT