News

Doi români au dat lovitura și au un succes nebun cu afacerea lor. E în top în lume și au primit finanțări de 15 miliarde de dolari

Doi profesori români au dat lovitura peste ocean: afacerea lor este pe un loc fruntaș în lume și a primit, recent, finanțări de 15 miliarde de dolari.
29.03.2025 | 18:00
Doi romani au dat lovitura si au un succes nebun cu afacerea lor E in top in lume si au primit finantari de 15 miliarde de dolari
Afacerea cu impact global și cu un succes uriaș pusă pe picioare de doi români. Sursa foto: Wikipedia / Forbes / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La mii de kilometri de casă, doi români au dat lovitura și înregistrează în prezent un succes de proporții cu afacerea lor. Vorbim de un business de top în lume, care atrage finanțări de miliarde de dolari.

Afacerea cu impact global și cu un succes uriaș pusă pe picioare de doi români. Business-ul a primit finanțări de 15 miliarde de dolari

Databricks este o companie globală de date, analiză și inteligență artificială (AI), fondată în 2013. Din echipa de fondatori fac parte și doi români. E vorba de doi informaticieni: Ion Stoica (președinte executiv al companiei) și Matei Zaharia (chief technologist).

ADVERTISEMENT

La ora actuală, Databricks este una dintre cele mai valoroase companii private din lume. În 2024, aceasta a apelat la JPMorgan Chase & Co. pentru a organiza finanţarea. Firma intenţionează să folosească fondurile pentru a acoperi taxele asociate cu vânzările de acţiuni ale angajaţilor. Databricks avea, la sfârşitul anului trecut, o valoare de piață de 62 de miliarde de dolari.

În ianuarie 2025, producătorul de software Databricks a obținut finanțări în valoare de peste 5 miliarde de dolari. Creditorii săi erau atunci Blackstone, Apollo Global Management Inc. şi Blue Owl Capital Inc.. Era la acea vreme cea mai mare sumă atrasă din istoria companiei, conform Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Ulterior, la finalul lunii ianuarie, Databricks închidea runda de investiții la peste 15 miliarde de dolari, scrie NewWire. Compania a atras investitori de renume, precum Meta (compania-mamă a Facebook), dar și fonduri de investiți din Singapore și Qatar.

Sursa citată notează că Databricks intenționează să investească acest capital în noi produse AI, achiziții și extinderea operațiunilor sale internaționale. De asemenea, se așteaptă ca acest capital să fie utilizat pentru furnizarea de lichidități pentru actualii și foștii angajați și pentru plata impozitelor aferente.

ADVERTISEMENT

Am primit un interes uriaș în această rundă atât de la investitori noi, cât și de la cei existenți, precum și de la partenerii strategici care cred în viziunea noastră și impactul pe piață. Acești parteneri sunt concentrați pe succesul pe termen lung al Databricks și pe baza noastră de clienți în creștere rapidă”, a declarat Ali Ghodsi, co-fondator și CEO al Databricks.

ADVERTISEMENT

Cine sunt profesorii români din SUA care stau în spatele Databricks

Databricks este o companie cu sediul în San Francisco specializată în gestionarea volumelor mari de date şi a inteligenţei artificiale. Gigantul tech are doi profesori români printre fondatori, Ion Stoica (59 de ani) şi Matei Zaharia (39 de ani).

Ion Stoica ocupă poziția de președinte executiv. Acesta este și profesor în cadrul Departamentului EECS de la Universitatea Berkeley şi co-director al AMPLab. Încă din 2006, conaționalul nostru a co-fondat Conviva, un start-up pentru comercializarea tehnologiilor de distribuţie video la scară largă.

Stoica este și membru ACM şi a primit numeroase premii, printre care SIGCOMM Test of Time Award (2011) şi ACM doctoral dissertation award (2001). Românul are un doctorat în inginerie electrică şi informatică de la Universitatea Carnegie Mellon şi un masterat în informatică şi inginerie de control de la Universitatea Politehnică Bucureşti.

Cine este Matei Zaharia

În ceea ce-l privește pe celălalt român de care se leagă destinul Databricks, Matei Zaharia, acesta este profesor asociat de informatică la UC Berkeley. A început proiectul Apache Spark în timpul programului său de doctorat la UC Berkeley în 2009 şi a lucrat la alte software-uri de date şi AI utilizate pe scară largă, inclusiv MLflow, Delta Lake şi Dolly, conform Zf.

Are în spate cercetări importante. Ele se referă la combinarea modelelor lingvistice mari (LLM) cu surse de date externe, cum ar fi sistemele de căutare, şi la îmbunătăţirea eficienţei şi calităţii rezultatelor acestora. O cercetare a lui Matei a fost recunoscută prin Premiul pentru disertaţie doctorală ACM 2014 şi prin Premiul prezidenţial pentru carieră timpurie pentru oameni de ştiinţă şi ingineri (PECASE) din SUA.