Joi, autoritățile britanice au anunțat punerea sub acuzare a doi cetățeni români pentru atacarea unui jurnalist care lucrează pentru un canal media în limba persană, incident ce a avut loc în martie la Londra, potrivit Reuters.
Victima, Pouria Zeraati, jurnalist britanico-iranian și prezentator al canalului Iran International, a fost rănit la picior după ce a fost înjunghiat în apropierea locuinței sale din Wimbledon, un cartier din sud-vestul Londrei.
Poliția antiteroristă a investigat cazul, suspectând că atacul ar putea avea legătură cu activitatea sa jurnalistică, canalul său fiind cunoscut pentru pozițiile critice față de regimul de la Teheran.
Procurorii din Marea Britanie au anunțat că Nandito Badea, de 19 ani, și George Stana, de 23 de ani, au fost reținuți în România pe 4 decembrie. Cei doi sunt acuzați de vătămare corporală gravă și atac premeditat. Zeraati a relatat că a fost prins de brațe de unul dintre agresori, în timp ce celălalt l-a lovit cu un cuțit în coapsă, în timp ce încerca să intre în mașina sa, aflată în fața casei.
„Amândoi au apărut acum la o instanţă din România pentru începerea procedurilor de extrădare”, a declarat un purtător de cuvânt al CPS. „Continuăm să lucrăm îndeaproape cu autorităţile române, pentru a ne asigura că cererea noastră de extrădare progresează prin intermediul instanţelor”, a menţionat oficialul.
Conform anchetatorilor, atacul pare să fi avut scopul de a intimida, nu de a-l ucide, țintind mai degrabă rețeaua jurnalistică Iran International, care are o audiență largă în Iran datorită emisiunilor sale transmise prin satelit.
Informațiile oferite de The Times indică faptul că unul dintre atacatori a intrat în Regatul Unit cu o săptămână înaintea incidentului, iar după patru ore de la atac, cei doi agresori și un complice care conducea mașina de fugă au părăsit țara prin aeroportul Heathrow. Deși au rămas liberi până recent, ei au fost monitorizați îndeaproape în cadrul unei operațiuni comune între Marea Britanie și România, mai scrie sursa citată.
Autoritățile britanice și liderii politici au avertizat în repetate rânduri cu privire la posibilele implicări ale Iranului în organizarea de atacuri prin intermediul unor grupuri interlope din străinătate.
În trecut, un cetățean austriac a fost condamnat pentru spionaj la sediul Iran International, iar Marea Britanie a impus sancțiuni oficialilor iranieni implicați în amenințări la adresa jurnaliștilor.
Șeful serviciului de informații MI5, Ken McCallum, a declarat că, de la începutul anului 2022, autoritățile au dejucat 20 de comploturi susținute de Iran care vizau cetățeni britanici, acuzații negate de Teheran, care consideră că Londra protejează grupuri pe care le etichetează drept teroriste, potrivit sursei menționate.
„Ne bucurăm pentru Pouria. Şi suntem încântaţi că ancheta poliţiei britanice privind atacul a progresat până în acest stadiu. Este liniştitor pentru jurnaliştii noştri, ca şi pentru alţii din organizaţii supuse unor ameninţări similare”, a reacţionat joi Adam Baillie, un purtător de cuvânt al televiziunii Iran International.