News

Doi șoferi au vrut să treacă prin Vama Petea cu 50 de migranți, dar ”camuflajul” a fost descoperit rapid. Acum au dosare penale

Poliţiştii de frontieră sătmăreni au depistat recent 50 de cetăţeni din India, Pakistan și Bangladesh ascunşi într-un automarfar încărcat cu electrocasnice.
09.08.2022 | 20:36
Doi soferi au vrut sa treaca prin Vama Petea cu 50 de migranti dar camuflajul a fost descoperit rapid Acum au dosare penale
Cei 50 de migranți au fost descoperiți în acest TIR. Foto: Poliția de Frontieră - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Cei doi șoferi români aflați în cabina tirului au crezut că pot înșela vigilența vameșilor din Vama Petea, dar s-au înșelat. Acum, conducătorii auto în vârstă de 52, respectiv 26 de ani sunt cercetați pentru trafic de persoane.

Capăt de drum în Vama Petea

Când au verificat automarfarul, polițiștii de frontieră au descoperit că 50 de migranți erau ascunși printre electrocasnicele care urmau să ajungă în Anglia. Planul șoferilor era simplu.

ADVERTISEMENT

Odată ce treceau din România în Ungaria, ei mai aveau o singură problemă la punctul de frontieră de la granița cu Austria, destinația finală a migranților.

Din nefericire pentru toți cei implicați, drumul lor s-a oprit în Vama Petea. În prezent, cei doi șoferi au fost reţinuți pentru 24 de ore. În continuare, de cercetări se ocupă Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare.

ADVERTISEMENT

Pe lângă infracțiunea de trafic de migranți, sunt vizate și infracţiunile de trecere ilegală și tentativă de trecere ilegală a frontierei. Conform informațiilor oficiale, acest control amănunțit a fost realizat în baza analizei de risc.

Șoferul român știa ce urma să transporte

Șoferul automarfarului (52 de ani) a declarat că a fost sunat de un cetățean român care i-a propus ca în schimbul unei sume să conducă un camion până în Austria.

ADVERTISEMENT

Odată stabilite detaliile cursei, șoferul s-a prezentat la o firmă din Satu Mare, de unde a încărcat produse electrocasnice. Până la ora 22.00 a staționat într-o parcare din Satu Mare în care cetățeanul român și un conațional de 47 de ani i-au adus pe cei 50 de migranți.

”(…) Poliţiştii au efectuat controlul amănunţit al mijlocului de transport, iar în compartimentul pentru marfă al autotrenului au fost descoperiţi, ascunşi printre produse, 50 de cetăţeni străini, 22 din India, 10 din Pakistan și 18 din Bangladesh (18 persoane), cu vârste cuprinse între 22 și 58 de ani.

ADVERTISEMENT

Dintre ei, șapte sunt solicitanți ai statutului de azilant în România, iar 31 au avize de muncă în țara noastră. O a treia persoană, respectiv bărbatul care le-a propus bani şoferilor de TIR pentru a-i ajuta să transporte migranţii, este cercetată, de asemenea, în stare de reţinere pentru 24 de ore”, se arată în comunicatul Poliției de Frontieră.

ADVERTISEMENT