News

Comuna din România care va beneficia cel mai mult de pe urma investiţiilor americane: “Va reintra pe harta energetică a ţării”

Localitatea Doicești va deveni o oază de prosperitate în România grație investițiilor americane în reactoare modulare mici (SMR), anunță ministrul energiei Virgil Popescu.
26.06.2022 | 20:55
Comuna din Romania care va beneficia cel mai mult de pe urma investitiilor americane Va reintra pe harta energetica a tarii
Comuna Doicești va beneficia de pe urma investiției americanilor. Foto: Facebook Primăria Doicești
ADVERTISEMENT

”Fosta termocentrală va primi o nouă viaţă, va reintra pe harta energetică a României, oferindu-le locuitorilor din Doiceşti prosperitate, locuri de muncă, dezvoltarea comunităţii şi acces la energie curata şi sigură, fără poluare”, a explicat Virgil Popescu.

Localitatea Doicești va ajunge o oază de prosperitate

Joe Biden a anunțat în cadrul Summitului G7 că va finanța cu 14 milioane de dolari o etapă preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești.

ADVERTISEMENT

În consecință, localitatea cu sub 5.000 de locuitori va primi ”o nouă viaţă, va reintra pe harta energetică a României, oferindu-le locuitorilor din Doiceşti prosperitate, locuri de muncă, dezvoltarea comunităţii şi acces la energie curata şi sigură, fără poluare”.

”La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, preşedintele Joe Biden a confirmat la Summit-ul G7 că relaţiile dintre cele două state sunt foarte strânse. În cadrul parteneriatului româno – american, pe palierul energiei, preşedintele SUA a anunţat că vor investi alte 14 milioane de dolari în ”Etapa Preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea SMR (reactoare modulare mici din România).

ADVERTISEMENT

Până în prezent SUA au sprijinit deja dezvoltarea SMR-urilor în ţara noastră pentru realizarea unui studiu amănunţit, care a durat 18 luni, în urma căruia am identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

Anunţ care a fost făcut la Bucureşti alături de partenerii americani. Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, de aceea sunt foarte importante investiţiile pe care le facem.

ADVERTISEMENT

Vreau să le mulţumesc preşedintelui României Klaus Iohannis şi prim – ministrului Nicolae Ciucă pentru susţinerea extinderii programului nuclear civil în România şi pentru implicarea pe care au avut-o în extinderea parteneriatului strategic dintre cele două state”, a explicat Virgil Popescu într-o postare pe Facebook.

Totodată, Popescu a dat asigurări că la Doicești va fi folosită cea mai performantă tehnologie americană, în situații de maximă siguranță. Ministrul a precizat că România are peste 25 de ani de experiență în operarea la cele mai înalte standarde de siguranță a reactoarelor nucleare de la Cernavodă.

ADVERTISEMENT

”Energia nucleară este o sursă curată şi sigură de energie, care în prezent aprinde 1 din 5 becuri din România prin funcţionarea Centralei de la Cernavodă”, a explicat Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT