Totul, după șocul din economie provocat de tarifele impuse de Donald Trump. Instabilitatea transmisă de administrația Trump se poate observa cu ochiul liber în piețe, acolo unde investitorii s-au speriat și aleg să se retragă. Mii de miliarde au fost pierdute pe bursă în SUA, cu toate că Trump a pus pauză pe tarife timp de 90 de zile, cel puțin pentru anumite țări.
Acum, conform Biziday și Reuters, dolarul american e în prăbușire. La 4,39 lei, dolarul american a pierdut 10% din clipa în care Donald Trump a ajuns președintele SUA. Vineri dimineață, 11 aprilie, moneda americană se tranzacționa la 0,88 euro și 0,81 franci elvețieni, o scădere în doar 24 de ore de 4,6%, cea mai mare din 2015.
”În raport cu leul românesc, dolarul american va deschide ziua la 4,39 de lei, față de 4,6 lei, la începutul acestei luni, și 4,85 de lei (-8,5%) în ianuarie, la preluarea mandatului de președinte al SUA de către Donald Trump”, mai arată specialiștii citați de Biziday. O parte dintre analiști se tem că recesiunea SUA nu mai poate fi evitată.
Interesant, totuși, deprecierea dolarului ajută, de fapt exporturile americane. Nu ajută, în schimb, titlurile de trezorerie ale SUA, iar riscul creșterii dobânzilor la care se împrumută guvernul federal ar fi unul dintre motivele pentru care Donald Trump a luat decizia de a amâna cu 90 de zile politica agresivă de tarifare.
Potrivit experților economici, a existat o creștere suplimentară a cererii de active defensive peste noapte, cu dovezi ale vânzării de dolari în panică pe piețe. Conform ING ”întrebarea unei potențiale crize de încredere în dolar a primit acum un răspuns definitiv – ne confruntăm cu una în plină vigoare”.
Vânzările s-au intensificat în special în Europa, după ce China a crescut tarifele la importurile din SUA la 125%. Între timp, contractele futures pe acțiuni americane sunt ușor mai scăzute după o scădere de 3,5% joi, în timp ce bursele europene au înregistrat vânzări reînnoite.
Potrivit ING, ”prăbușirea dolarului funcționează ca un barometru al vânzării Americii în acest moment. Rotația către alte refugii tradiționale, cum ar fi francul elvețian, yenul japonez sau chiar euro, este justificată de pierderea atracției dolarului american drept refugiu sigur”, conform currencynews.co.uk.