News

Doliu în politică. A murit un deputat care a activat în Parlamentul României vreme de 20 de ani

Un cunoscut parlamentar, care a activat ca deputat în cinci legislaturi, a încetat sâmbătă din viață. Fost europarlamentar, în 2007, Attila Bela Kelemen (UDMR) avea 73 de ani.
08.01.2022 | 17:27
Doliu in politica A murit un deputat care a activat in Parlamentul Romaniei vreme de 20 de ani
Deputatul UDMR Attila Kelemen a încetat din viață la 73 de ani
ADVERTISEMENT

Fost lider al organizației UDMR Mureș, Attila Béla Ladislau Kelemen a încetat sâmbătă din viață, tristul anunț fiind făcut de Asociația Chinologică Mureș, unde Kelemen era președinte de onoare de ani buni.

“Cu mare regret vă înştiinţez că azi ne-a părăsit domnul dr. Kelemen Atilla-Béla, preşedinte de onoare şi membru fondator al Asociaţiei Chinologice Mureş. Ne vei lipsi, Ata”,a informat preşedintele Asociaţiei Chinologice a Judeţului Mureş, Lokodi Csaba-Zsolt, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

De cinci ori deputat, o dată europarlamentar

Deputat în cinci legislaturi în Parlamentul României (până în 2016), Attila Béla Ladislau Kelemen a îndeplinit în intervalul 1996-2004 chiar și funcția de lider al grupului UDMR din Camera Deputaților, fiind și președinte al Comisiei de Agricultură a instituției.

Vreme de doar nouă luni, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană, Kelemen – de profesie medic veterinar – a fost și europarlamentar, fiind ales la scrutinul din 2007.

ADVERTISEMENT

Politicianul era arbitru internaţional în cadrul Federaţiei Chinologice Internaţionale, vicepreşedinte în Colegiul Medicilor Veterinari din România, vicepreşedinte al Federaţiei Ecvestre Române şi membru în JokeyClub România.

Premiat de președintele UDMR, Kelemen Hunor

În 2016, la finalul ultimului său mandat ca deputat, Attila Béla Ladislau Kelemen a fost premiat de președintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru întreaga sa activitate desfășurată pe prima scenă politică a țării.

ADVERTISEMENT

”Acești oameni au creat posibilitatea reprezentării în Parlament a maghiarilor din Transilvania în cele mai dificile circumstanțe, au reușit să dea sens și încredere șansei de dezvoltare a comunității. Ne-au dat încredere în vremurile cele mai dificile, când societatea era în derivă.

A pierdut alegerile pentru primăria municipiului Târgu Mureș

Au muncit mult, și-au concentrat eforturile, acționând cât mai eficient posibil pentru un politician maghiar în Parlamentul de la București”, a declarat atunci Kelemen Hunor despre colegul lui.

ADVERTISEMENT

În 2004, Attila Kelemen a candidat din partea UDMR la funcția de primar al municipiului Târgu Mureș, ocazie cu care a obținut 40,34% din voturile exprimate de electorat, față de procentul de 56,53% obținut de Dorin Florea, care a fost ales primar din primul tur de scrutin.

 

ADVERTISEMENT