ADVERTISEMENT
News

Doliu în Academia Română. A murit o personalitate marcantă din cadrul instituției

Autor: Adrian Baciu | 25.08.2020 | 11:18
Doliu în Academia Română. A murit o personalitate marcantă din cadrul instituției
Academicianul Emilian Popescu a murit la vârsta de 92 de ani. Sursa foto: basilica.ro

Academicianul Emilian Popescu, figură importantă în cultura română, a murit marți, la onorabila vârstă de 92 de ani.

ADVERTISEMENT

Decesul reputatului membru al Academiei Române a fost anunțat de Agenția Basilica a Patriarhiei Române.

Emilian Popescu s-a născut pe data de 20 februarie 1928, în localitatea Orleşti din județul Vâlcea, iar de-a lungul vieții s-a remarcat în zona culturală autohtonă.

ADVERTISEMENT

Academicianul Emilian Popescu a murit la vârsta de 92 de ani

Emilian Popescu a urmat Seminarul Teologic “Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea (1940-1947), Facultatea de Filologie din Bucureşti – Secţia limbi clasice (1948-1952) şi Institutul Teologic Universitar din Bucureşti.

Academicianul și-a susținut, în anul 1955, teza de licenţă despre Sfântul Grigorie Palama, alcătuită sub îndrumarea Părintelui Dumitru Stăniloae.

ADVERTISEMENT

De-a lungul vieții sale, acesta a mai fost preparator şi asistent la Institutul de Istorie din Bucureşti (1952-1956), cercetător, apoi cercetător principal la Institutul de Arheologie al Academiei (1956-1978), profesor titular la catedra de Bizantinologie de la Institutul Teologic Universitar din București (de la 1 februarie 1978).

Emilian Popescu, decorat cu Ordinul Sfântul Andrei

Activitatea sa din zona religioasă a fost marcată prin participarea la o serie de congrese şi simpozioane internaționale de epigrafie şi istorie, precum şi la a şasea Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Vancouver, 1983).

ADVERTISEMENT

Peste doi ani, în 2006, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Ulterior, în 2009, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, i-a acordat Crucea Patriarhală “pentru eforturile depuse în lucrarea de traducere şi promovare a lucrărilor Sfinţilor Părinţi ai Bisericii lui Hristos”.

În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria G – “Cultele”, iar recent, în 2018, a primit Ordinul Sfântul Andrei pentru întreaga activitate desfășurată.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!