Sport

Doliu în Anglia! Jimmy Greaves, legenda lui Tottenham, a murit la 81 de ani

Jimmy Greaves, legenda Angliei și a lui Tottenham Hotspur a murit! Fostul fotbalist suferea de demență.
19.09.2021 | 13:47
Doliu in Anglia Jimmy Greaves legenda lui Tottenham a murit la 81 de ani
ADVERTISEMENT

Fanii fotbalului din Anglia sunt în stare de șoc. Legendarul Jimmy Greaves a murit, duminică dimineața, la vârsta de 81 de ani.

Fostul atacant al lui Tottenham Hotspur și al Angliei este considerat cel mai mare golgheter. A fost de șase ori cel mai bun marcator din campionatul Angliei.

ADVERTISEMENT

Jimmy Greaves, mașina de goluri a fotbalului englez

Fostul atacant, considerat o veritabilă mașină de goluri, s-a format la clubul Chelsea pentru care a marcat 132 goluri în 169 de jocuri.

A debutat la doar 17 ani, pentru actuala campioană a Europei, într-un meci cu Tottenham 1-1, și a fost primul jucător din istoria fotbalului englez care a înscris 100 de goluri până la vârsta de 20 de ani.

ADVERTISEMENT

Cea mai prolifică perioadă a petrecut-o, însă, la Tottenham Hotspur. Plecat de la Chelsea la AC Milan, Jimmy Greaves avea să fie transferat de Tottenham, în 1961, pentru suma record la acea vreme de 99.999 de lire sterline.

În 9 ani a jucat 379 de meciuri pentru Spurs și a marcat 266 de goluri fiind și azi deținătorul recordului de goluri marcate de un jucător al lui Tottenham. A cucerit de două ori Cupa Angliei și a făcut parte din echipa care a adus primul trofeu continental intercluburi în Anglia.

ADVERTISEMENT

S-a întâmplat în 1963, la Rotterdam. Atunci, Spurs, cu Jimmy Greaves autor a unei duble, o spulbera pe Atletico Madrid 5-1 în finala Cupei Cupelor. Din acea echipă glorioasă, antrenată de Bill Nicholson, făceau parte jucători precum Jimmy Greaves, Bill Brown, Danny Blanchflower, John White și Terry Dyson.

A ratat cel mai glorios moment al Angliei la Cupa Mondială

Și la echipa națională Jimmy Greaves a fost la fel de prolific precum la echipele de club. A îmbrăcat de 57 de ori tricoul ”leilor” și a marcat 44 de goluri.

ADVERTISEMENT

De altfel, el este și azi al patrulea cel mai bun marcator din istoria echipei naționale din Albion. Este depășit doar de Wayne Rooney (53), Bobby Charlton (49) și Gary Lineker (48).

Cel mai glorios moment al Angliei, câștigarea Cupei Mondiale din 1966, l-a privit din tribune. În meciul contra Franței, din grupe, s-a accidentat și a fost înlocuit cu de Geoff Hurst, eroul ”leilor” în finala cu Germania, în care a înscris trei goluri.

Contrar credinței populare, Greaves nu a fost mâhnit de înlocuirea cu Hurst. Mai mult, cei doi au rămas prieteni pe viață după acel episod. A aflarea teribilei vești, Sir Geoff Hurst a spus despre bunul lui prieten că a fost pur și simplu cel mai mare atacant englez care a existat vreodată.

”Au fost câțiva jucători minunați, dar atacanții sunt judecați după goluri și nu există nimeni care să-l poată atinge pe Jimmy Greaves. Auzi termenul de geniu și este singurul cuvânt care se aplică lui Jimmy”, a spus Geoff Hurst.

Personalitatea multiplă a lui Jimmy Greaves

Jimmy Greaves s-a născut pe 20 februarie 1940, în estul Londrei. Nu a fost doar un fotbalist excepțional, ci și un om cu o personalitate multiplă.

La 31 de ani a pus capăt carierei sportive și a devenit unul dintre cei mai iubiți prezentatori TV. A performat și în spectacole de divertisment fiind un apreciat comediant de stand-up. S-a implicat și în lupta împotriva alcoolismului.

În luna mai a anului 2015 Greaves a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia a rămas imobilizat în scaunul cu rotile.

”Suntem extrem de întristați să aflăm de trecerea marelui Jimmy Greaves. Transmitem cele mai profunde omagii familiei și prietenilor lui Jimmy în acest moment trist. Odihnește-te în pace, Jimmy!”, au scris cei de la Tottenham pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT