Anunțul decesului său a fost făcut pe Facebook de către fiica lui Tărățeanu, cea care i-a fost aproape în ultimele clipe de viață.
Lider al comunității românești în Ucraina, fost scriitor și membru de onoare al Academiei Române, Tărățeanu era, de asemenea, ”membru fondator al Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi”, potrivit infoprut.ro.
Născut în 27 septembrie 1945 în satul Sinăuții de Jos, raionul Hliboca, Cernăuți (Ucraina), Tărățeanu primise mai multe distincții cu diverse ocazii, având o operă poetică remarcabilă și o activitate culturală respectată de tot mediul academic. Poetul primise în 2019 titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Iași.
În 1972, Tărățeanu a absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din Cernăuți, în timp ce în 1989 a fondat Societatea pentru Cultură Română ”Mihai Eminescu”.
Coordonator al Fundației Culturale ”Casa Limbii Române” din Cernăuți și redactor-șef al ziarelor ”Plai românesc”, ”Arcașul”, ”Neamul românesc”, Tărățeanu s-a luptat toată viața sa ca românii din nordul Bucovinei să-și păstreze tradițiile, valorile și identitatea culturală și lingvistică.
Editorial a debutat în 1981 cu ”Harpele ploii” și a scris zeci de volume de poezie, publicistică, ”monografii culturale și albume”. A fost membru de seamă al Uniunii Scriitorilor din România, Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Naționale a Scriitorilor din Ucraina.
De-a lungul vieții a primit diverse premii, printre care premiul revistei „Poesis“ (1994; 2000), premiul Societății Scriitorilor Bucovineni (2001) și premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2003).
”A fost un militant de frunte pentru limba română în Nordul Bucovinei, director și fondator al primului ziar independent în limba română, PLAI ROMÂNESC din Cernăuți, apoi al revistei ARCAȘUL.
În anul 2000, pentru merite deosebite în studierea, editarea, promovarea sau interpretarea operei eminesciene, prin decret prezidențial i s-a conferit medalia comemorativă „150 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”, iar în anul 2014 pentru întreaga activitate a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” – în grad de Ofiţer, Categoria A – „Literatură””, mai menționează sursa citată.