News

Doliu în cultura română. A murit Paul Popescu, un sculptor recunoscut la nivel internațional

08.05.2021 | 15:58
Doliu in cultura romana A murit Paul Popescu un sculptor recunoscut la nivel international
Doliu în cultura română. A murit Paul Popescu, un sculptor recunoscut la nivel internațional. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este doliu în cultura română. Paul Popescu, un sculptor român recunoscut la nivel național și internațional a murit vineri, 7 mai, la vârsta de 59 de ani. În ultimii ani, acesta s-a luptat cu o boală necruțătoare. 

Popescu a fost profesor la Liceul de Arte din Târgu Jiu, director al Centrului de cercetare ”Constantin Brâncuşi“, poziţie din care a organizat primele tabere de sculptură, şi preşedinte al filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici.

ADVERTISEMENT

Multe dintre lucrările din bronz și piatră ale regretatului artist se află în colecţii particulare din România, Franţa, Germania, Belgia, Luxemburg, Italia, Israel, Japonia și SUA.

A murit Paul Popescu, un sculptor român recunoscut la nivel internațional

Paul Popescu, originar din județul Gorj, a murit într-un spital din Capitală. Acesta se lupta în ultimul timp cu probleme de sănătate. De altfel, el a suferit câteva intervenții chirurgicale pe cord.

ADVERTISEMENT

Printre lucrările cunoscute ale sculptorului sunt busturile Mariei Lătărețu, Mihail Sadoveanu, Tudor Vladimirescu, Grigore Vieru sau Mihai Eminescu, Arethia și Gheorghe Tătărescu, Pompiliu Marcea, dar și sculpturile Inevitabila Despărţire, Poarta Apelor, Desprinderea din derizoriu, Fluture și Craiova văzută din car.

Totodată, regretatul artist a făcut și Monumentul Eroilor Neamului din marmură, din Novaci, și a restaurat și conservat multe opere de artă.

ADVERTISEMENT

”Filiala Târgu Jiu a UAP din România anunță cu tristețe trecerea la cele veșnice a colegului Paul Popescu.

Paul Popescu a fost un artist vizual – sculptor profesionist, membru al UAP din România, având o activitate artistică națională și internațională recunoscută, cu un portofoliu de realizări artistice important, realizat în țară și în afara ei, fiind premiat la diferite concursuri sau evenimente culturale, participând în calitate de artist sau curator în Simpozioane Naționale și Internaționale de Sculptură.

ADVERTISEMENT

A fost un om implicat în dezvoltarea vieții culturale și a învățământului de artă din Târgu Jiu, fiind în diferite perioade profesor de sculptură la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu, profesor asociat în cadrul Universității ”Constantin Brâncuși” din Tg-Jiu, director al Centrului ”Constantin Brâncuși” și președinte al Asociației Gorj a Artiștilor Profesioniști din România (UAP din România). În calitatea sa de director al Centrului Brâncuși, a inițiat înființarea Simpozionului de Sculptură ”Brâncușiana”, fiind și curator al primelor ediții.

Orașul Târgu Jiu găzduiește mai multe lucrări de for public din diferite ediții și busturi ale unor personalități semnate de sculptorul Paul Popescu, care vor rămâne ca mărturie a profesionalismului artistului.

Colegii din Filiala Târgu Jiu a UAP din România, transmit condoleanțe familiei și celor apropiați. Dumnezeu să îl odihnească în pace și Lumină!”, au anunțat reprezentanții Filialei Târgu Jiu a UAP din România, scrie Gorjeanul.ro.

Ce premii și distincții a adunat Paul Popescu în carieră

Potrivit sursei citate, Paul Popescu a primit de-a lungul ultimelor decenii de activitate mai multe premii. Iată-le pe cele mai importante:

  • 1998 – Premiul pentru sculptură, acordat în cadrul Salonului de toamnă, Galeriile Fondului Plastic, Târgu-Jiu, România;
  • 2003 – Premiul special pentru sculptură, acordat de Fundaţia „Mozaic”, Craiova, România;
  • 2003 – Premiul ”Gheorghe Vartic”, acordat pentru restaurarea elementelor de piatră la Ansamblul Brâncuşi de la Târgu-Jiu, România;
  • 2005 – Premiul pentru sculptură, acordat în cadrul Salonului Sacrul în artă, Galeriile Fondului Plastic, Târgu-Jiu, România; 2011 – Premiul I pentru sculptură, acordat în cadrul Salonului International de Sculptură – Brancusiana 2011, ediția a VII-a, România;
  • 2012 – Premiul ”Niște țărani”, acordat de Fundația Națională pentru Civilizație Rurală ”Niște Țărani”, România.
ADVERTISEMENT