Sport

Doliu în fotbalul din Ucraina! Un fost jucător al lui Dinamo Kiev, ucis în timpul bombardamentelor

Sergiy Balanchuk, fostul fundaș stânga al lui Dinamo Kiev în perioada 1992-1996 şi 1998-1999, a fost ucis în regiunea Donbass în urma bombardamentelor armatei ruse, în apropiere de orașul Bahmut.
10.07.2022 | 16:23
Doliu in fotbalul din Ucraina Un fost jucator al lui Dinamo Kiev ucis in timpul bombardamentelor
Sergiy Balanchuk a jucat 5 sezoane pentru Dinamo Kiev
ADVERTISEMENT

Fotbalul din Ucraina este din nou lovit de războiul pornit de Rusia, iar un fost fotbalist al lui Dinamo Kiev este ultima victimă înscrisă pe o listă mai lungă.

Sergiy Balanchuk, fostul fundaș stânga al lui Dinamo Kiev și Maccabi Haifa, a fost ucis în Donbas la doar 47 de ani

Balanciuk a fost ucis de tirul artileriei armatei lui Vladimir Putin, în orașul Bahmut din regiunea Donețk, unde se desfășoară o bătălie crâncenă în ultimele zile.

ADVERTISEMENT

Sergiy Balanchuk avea doar 47 de ani și a debutat pentru echipa a doua a lui Dinamo Kiev în 1992. Trei ani mai târziu, a fost promovat la prima echipă.

În cariera sa a mai evoluat la echipe importante precum Maccabi Haifa, Vorskla Poltava şi Metalist Harkov. Și-a încheiat cariera după doar 11 ani în 2003. Sergiy Balanchuk a decis să ia arma în mână și să își apere țara după ce Rusia a invadat Ucraina și de la declanșarea războiului a fost pe front.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Sergiy Balanchuk

Sergiy Balanchuk a fost unul dintre cei mai talentați jucători ai academiei lui Dinamo Kiev, însă nu a jucat decât patru meciuri la seniori.

A fost coleg de liceu cu alți doi fotbaliști importanți: Vladislav Vashchuk și Alexander Shovkovsky. În 1999, a făcut parte din lotul lui Dinamo Kiev care a ajuns până în semifinalele Ligii Campionilor. Ce mai bună perioadă din carieră a fost la Maccabi Haifa, unde a strâns 89 de meciuri în trei ani, printre care și șapte meciuri în cupele europene.

ADVERTISEMENT

După ce și-a încheiat cariera de jucător, Balanchuk s-a specializat în drept, și-a luat diploma și de atunci a lucrat în specializarea sa, legislație. S-a retras în 2003 de la Metalist Harkov, pentru care a evoluat doar de șapte ori.

Războiul din Ucraina a făcut mai multe victime în rândul sportivilor

Doi fotbaliști au murit imediat de la declanșarea invaziei din Ucraina, pe data de 1 martie. Vitalii Sapylo (21 de ani) de la echipa de tineret a clubului Karpaty Lvov și Dmytro Martynenko (25 de ani) de la FC Gostomel au decedat în timpul luptelor. Sapylo a murit cu arma în mână apărându-și țara, în timp ce Martynenko a fost răpus de bombardamente împreună cu mama sa. Sora lui a fost rănită grav de un șrapnel.

ADVERTISEMENT

Un vicecampion mondial la kickboxing a fost de asemenea ucis de către armata Rusiei care a bombordat orașul Cernihiv, pe data de 3 martie. „Ne pregăteam să mergem la campionatele naţionale, la Odesa, la finalul lunii. Cariera lui abia începuse. Când a pornit războiul, m-a sunat şi m-a întrebat dacă poate să ajute. Nu a vrut să stea deoparte de ceea ce întâmplă. A fost mereu un tip curajos, care nu a dat înapoi şi a acceptat orice provocare”, a explicat antrenorul lui Yevhen Zvonok.

Un rugbyst ucrainian a murit de asemenea împușcat, alături de familia sa, anunțul fiind făcut de Octavian Morariu, președintele Rugby Europe: „Veşti foarte triste de la familia rugbiului ucrainean. Mikita Bobrov, un tânăr rugbist, a fost împuşcat alături de familia sa la intrarea în Kiev. Inimile noastre sunt alături de comunitatea rugbiului din Ucraina şi de toţi cei care suferă în aceste vremuri grele”.

Printre victimele războiului s-au mai numărat: un antrenor de la copii și juniori al lui Șahtior Donețk și un fost component al naționalei de juniori de biatlon a Ucrainei, Yevhen Malyshev (20 de ani).

ADVERTISEMENT