Life

Doliu în Germania. A murit unul dintre cei mai influenţi scriitori europeni

Germania este în doliu după ce unul dintre cei mai influenți scriitori europeni s-a stins din viață. Este vorba despre celebrul Hans Magnus Enzensberge.
25.11.2022 | 20:47
Doliu in Germania A murit unul dintre cei mai influenti scriitori europeni
Celebrul romancier și editor german, Hans Magnus Enzensberger, s-a stins din viață. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Doliu în Germania odată cu trecerea în neființă a celebrului romancier și editor german, Hans Magnus Enzensberger.

Hans Magnus Enzensberger s-a stins din viață la 93 de ani

Suhrkamp, editura influentului scriitor european a făcut tragicul anunț în urmă cu foarte puțin timp.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, Hans Magnus Enzensberger, autorul apreciatelor volume precum “Mausoleum” şi “Ach Europa!”, a murit la vârsta de 93 de ani.

“Editura Suhrkamp este în doliu după moartea lui Hans Magnus Enzensberger, care a decedat ieri (joi) la Munchen, la vârsta de 93 de ani”, a precizat editura sa într-un comunicat, preluat de AFP.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cauza morții, editura acestuia nu a dat detalii în acest sens.

Sursa citată amintește că Hans Magnus Enzensberger a fost unul dintre cei mai influenți și apreciați intelectuali germani.

Nu doar că a fost poet, eseist și biograf, dar de asemenea, de-a lungul carierei sale a mai fost și editor, dar și traducător, a subliniat editura, pe care Enzensberger a cofondat-o.

ADVERTISEMENT

Menționăm că dragoste pentru literatură a început în cazul lui Hans Magnus Enzensberger de la o vârstă destul de fragedă.

Scriitorul s-a născut în Bavaria în anul 1929 și a studiat literatura, limbi străine, dar și filosofia, atât în Germania, la Freiburg, cât și în Franța, la Paris.

ADVERTISEMENT

Hans Magnus Enzensberger a publicat prima sa carte în 1975

Prima carte a publicat-o pe când avea 28 de ani, în 1957. Este vorba despre culegerea de poeme “verteidigung der wölfe”.

După ce a acumulat mai multă experiență, vreme de aproape două decenii, au urmat opere care au devenit cunoscute în Europa.

S-a implicat în dezbaterile contemporane, iar ulterior au luat naștere și celebrele volume “Mausoleum”, lansat în anul 1975 şi “Ach Europa!”, din anul 1987.

Marea majoritatea a poemelor și romanelor sale au cam aceleași subiect. Scriitorul critică virulent burghezia germană şi imperialismul american.

El a revenit din nou în fața publicului în anul 2003, atunci când a republicat mărturia anonimă “Eine Frau in Berlin”, relatează AFP.

Aceasta conținea, printre altele, numeroase violuri comise de soldaţii sovietici în momentul în care au cucerit capitala Germaniei la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

După ce a fost reeditată, mărturiile puternice adunate au devenit un bestseller. Nici măcar scriitorul nu se aștepta la una astfel de succes.

Numele său a fost apreciat atât în Germania, cât și în străinătate, iar dovada clară o reprezintă numeroasele premii pe care Hans Magnus Enzensberger le-a primit de-a lungul anilor.

ADVERTISEMENT