Scriitorul britanic David Lodge, celebru pentru trilogia de romane în care a ironizat mediul universitar, s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani.
Vestea morții marelui scriitor britanic a fost dată de editorul său Liz Foley care a subliniat că a murit liniștit alături de familia sa.
”Contribuţia lui Lodge la cultura literară a fost imensă, atât prin critica sa, cât şi prin romanele sale magistrale şi emblematice, care au devenit deja clasice”, a declarat Liz Foley.
David Lodge s-a născut pe 28 ianuarie 1935, cu patru ani înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, în Dulwich, sudul Londrei, și a crescut în Brockley, pe care l-a descris drept ”o zonă oarecum sordidă și neîngrijită a Londrei”.
Despre anul venirii sale pe lume, autorul a afirmat că a fost un moment ”destul de bun” pentru un viitor scriitor din Anglia.
Deși a trăit în condiții modeste, în care universitatea era un ”un teritoriu necunoscut”, David Lodge a absolvit University College London cu o diplomă de excelență.
În 1959, a lucrat pentru British Council la Londra, unde a predat engleză studenților străini, iar un an mai târziu a început să predea la literatura engleză la Universitatea din Birmingham, unde și-a petrecut întreaga carieră.
Tot în anul în care a ajuns să predea la Universitatea din Birmingham, a publicat și primul său roman și anume „The Picturegoers”, urmat în 1962 de „Ginger, you’re barmy”.
Activitatea din Birmingham a devenit modelul pentru universitatea fictivă din Midlands, Rummidge, unde se desfăşoară trilogia sa de romane în care a ironizat mediul academic.
Primul său roman din trilogie, ”Changing Plces”, a fost publicat în anul 1975, cel de-al doilea, „Small World” a apărut nouă ani mai târziu, iar cel de-al treilea și anume „Nice Work” a fost publicat în 1988. Prin intermediul lor, David Lodge și-a demonstrat talentul și a devenit celebru la nivel mondial.
De-a lungul timpului, Lodge a fost numit Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, a primit titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic și a fost ales membru al Societății Regale de Literatură.