News

Doliu în lumea academică. A murit Ovidiu Bojor, președintele onorific al Planta Romanica

Este doliu în lumea academică. S-a stins din viață Ovidiu Bojor, președintele onorific al Planta Romanica. Avea 98 de ani.
14.02.2023 | 20:29
Doliu in lumea academica A murit Ovidiu Bojor presedintele onorific al Planta Romanica
Ovidiu Bojor era unul dintre cei mai cunoscuți fitoterapeuți români. Sursa foto: TVR2/Mic dejun cu un campion
ADVERTISEMENT

Lumea academică mai pierde un nume important. A murit Ovidiu Bojor, cel mai mare fitoterapeut român, președintele onorific al Planta Romanica, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale și deținător al titlului de Senior Honoris Causa.

A murit academicianul Ovidiu Bojor. Renumitul cercetător avea 98 de ani

Anunțul decesului a fost făcut pe rețelele de socializare de către Asociația Patronat Planta Romanica. Ovidiu Bojor a plecat din această lume la vârsta de 98 de ani. De-a lungul vremii a uimit multă lume și prin stilul său de viață, deoarece era adeptul unui trai sănătos.

ADVERTISEMENT

”Suntem ceea ce mâncăm”, sublinia Ovidiu Bojor, într-unul dintre interviurile sale. El îi sfătuia pe oameni să aibă trei mese pe zi, iar cantitățile lor să nu fie unele mari, ci reduse. Totodată, puncta și faptul că hrana ne influențează starea psihică.

”Pentru mine medicamentul primordial este alimentația. Suntem ceea ce mâncăm. În funcție de calitatea alimentației, vorbesc acum de corpul fizic, dar care influențează și psihicul. Alimentația naturală, cât mai puțin procesată, împărțită în trei mese principale și două gustări pe zi, iar cantitativ – cantități foarte reduse.

ADVERTISEMENT

Totdeauna mă scol de la masă cu 10-15 minute înainte de a mă simți sătul. Și niciodată nu intru la masă ca să infulec. Primul lucru, care e foarte important și pe care l-am moștenit din copilărie, un minut de reculegere, iar după aceea o să începi liniștit să mănânci”, declara Ovidiu Bojor pentru emisiunea ”Tinerețe fără bătrânețe”, de la Digi 24.

Ovidiu Bojor era născut pe 1 noiembrie 1924, în Reghin, județul Mureș. Pe parcursul carierei sale a făcut numeroase cercetări și a publicat și o serie de cărți, dintre care amintim: ”Iubire, dragoste, sexualitate”, ”Afecțiunile aparatului respirator. Terapii complementare”, ”Fitoterapie tradițională și modernă” sau ”Pledoarie pentru viață sănătoasă”.

ADVERTISEMENT

Ce descoperiri a făcut Ovidiu Bojor de-a lungul carierei

Una dintre descoperirile sale remarcabile în știința medicală este insulina vegetală, care se poate extrage din castravetele amar și ajută la reglarea glicemiei. A lansat-o apoi pe piață sub numele de Insuveg și îi ajută pe oameni din lumea întreagă să scape de pofta exagerată de dulce.

Ovidiu Bojor s-a remarcat nu doar prin inteligență și stilul de viață sănătos, ci și prin bunătate, simplitate și credință în Dumnezeu. Iubea să-și petreacă timpul mai mult în natură, să călătorească, iar la un moment dat s-a alăturat unor alpiniști asiatici, relatează ziarmedical.ro

ADVERTISEMENT

”Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea față de creator, față de creație, de la iubirea între oameni. Și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma. Priviți viața ca și când ați fi în fața unei oglinzi. Dacă vă crispați, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiți, zâmbetul se întoarce asupra voastră”, mai spunea Ovidiu Bojor în perioada vieții sale.

ADVERTISEMENT
Tags: