ADVERTISEMENT
News

Doliu în lumea academică și bisericească. Cel mai mare istoric al BOR, Mircea Păcurariu, a murit

Autor: Cerasela Stafie | 13.01.2021 | 17:25
Doliu în lumea academică și bisericească. Cel mai mare istoric al BOR, Mircea Păcurariu, a murit
Doliu în lumea academică și bisericească. Cel mai mare istoric al BOR, Mircea Păcurariu, a murit Sursa foto: ulbsibiu.ro

Este doliu atât în lumea academică, cât și în rândurile Bisericii Ortodoxe Române, după trecerea la cele veșnice a celui mai mare istoric al său, Mircea Păcurariu.

ADVERTISEMENT

Părintele Magistru Mircea Păcurariu avea 88 și a murit acasă, la Sibiu. Anunțul a fost făcut atât de Mitropolia Ardealului, cât și de Universitatea Lucian Blaga din același oraș. Ambele instituții i-au adus un ultim omagiu  părintelui academician.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al acestuia a fost depus la Biserica Mitropolitană, unde un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, au oficiat slujba.

ADVERTISEMENT

Doliu în lumea academică și bisericească. Cel mai mare istoric al BOR, Mircea Păcurariu, a murit

„În dimineața zilei de 13 ianuarie 2021, la primele ore ale dimineții, Părintele academician prof. dr. Mircea Păcurariu a trecut la cele veșnice înconjurat de familie și câțiva apropiați,  cu nădejdea în Hristos Cel Răstignit și Înviat”, anunță Mitropolia Ardealului.

„Lumea academică sibiană este în doliu! Cu adâncă durere anunțăm trecerea la cele veșnice a Părintelui Prof. Univ. Dr. Mircea Păcurariu, membru titular al Academiei Române, cel mai important istoric al Bisericii Ortodoxe Române și magistrul a 52 de generații de absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu”, scrie și pe pagina oficială a Universității Lucian Blaga din Sibiu.

ADVERTISEMENT

Academicianul Mircea Păcurariu s-a născut în Hunedoara, într-o familie de preoți. A învățat la Liceul „Decebal” din Deva, între anii 1943-1951. A urmat apoi cursurile Facultății de Istorie a Universității din Cluj (1951-1952) și ale Institutului Teologic Universitar din Sibiu (1952-1956). Ulterior, cursurile de doctorale la zi, la specialitatea Istoria Bisericii Române, au fost ținute la Institutul Teologic din București, în anii 1956-1959. Teza de doctorat a fost susținută în anul 1968.

„A fost profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1961), iar apoi a devenit asistent pentru Latină și Greacă (1961-1970), conferențiar (1970), profesor la Catedra de Istoria Bisericii Române de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. A fost decanul Facultății de Teologie din Sibiu (1992-2000), iar în perioada 1990-1992 a fost suplinitor al aceleiași catedre la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. A fost hirotonit diacon în 1970, preot în 1971, hirotesit iconom stavrofor în 1976” anunță prima sursă citată.

ADVERTISEMENT

„A participat la mai multe întruniri cu caracter istoric peste hotare, iar pe 24 octombrie 1997 devenea membru corespondent al Academiei Române. Pe 26 noiembrie 2015  a devenit membru titular al Academiei Române. A primit distincția „Doctor Honoris Causa” la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, la Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad, la Universitatea din Oradea și la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu”, adaugă Mitropolia Ardealului.

Mircea Păcurariu este autor a numeroase lucrări de cercetare științifică, în frunte cu o foarte apreciată sinteză a Istoriei Bisericii Ortodoxe Române, redactată în trei volume și însumând peste 1900 de pagini. În anul 2012 a devenit cetățean de onoare al Sibiului și, totodată, este deținător al decorației Ordinul „Steaua României”, acordată de Emil Constantinescu, dar și a unei Medalii de Merit, dăruită de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!