News

Doliu în lumea artei! A murit pictorul Vladimir Zamfirescu. Avea 84 de ani

02.06.2020 | 22:26
Doliu in lumea artei A murit pictorul Vladimir Zamfirescu Avea 84 de ani
ADVERTISEMENT

Lumea artei este de astăzi mai săracă, odată cu trecerea în neființă ai unuia dintre cei mai cunoscuți și apreciați reprezentanți ai săi. Este vorba despre pictorul Vladimir Zamfirescu, coleg de liceu și bun prieten cu marele poet Nichita Stănescu. În vârstă de 84 de ani, acesta s-a stins din viață acasă, la București, în cursul zilei de luni, 1 iunie, după ce inima a încetat să-i mai bată.

A murit pictorul Vladimir Zamfirescu. A fost o personalitate marcantă a picturii noastre

De asemenea, acesta a fost unul dintre elevii de suflet ai lui Corneliu Baba și o personalitate marcantă a picturii românești și europene. S-a născut pe 3 mai 1936, la Ploiești, iar în 1954 a absolvit cursurile Colegiului Național I.L. Caragiale din oraș. Respins de câteva ori la concursurile de admitere la facultate, s-a văzut apoi obligat să se angajeze ca muncitor drumar necalificat, apoi ca proiectant la Uzina 1 Mai Ploiești pentru a putea absolvi patru ani mai târziu școala Tehnică de Arhitectură și Construcția orașelor din București.

ADVERTISEMENT

A continuat, însă, repetițiile pentru probele de admitere la Institutul de Arte Nicolae Grigorescu, unde, în 1960, când persecuțiile politice se atenuaseră, a reușit să obțină notă de trecere la examen. În 1966 a absolvit Institutul de Arte Nicolae Grigorescu ca șef de promoție pe țară, sub îndrumarea marelui artist plastic român Corneliu Baba, care ajunsese să-l considere elevul său de suflet.

Tot atunci a început să expună în marile saloane din România, ca mai apoi să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Artiștilor Plastici. S-a căsătorit cu scriitoarea Maria Ivan, strănepoata Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, cel care a ridicat Catedrala Ortodoxă din Cluj, iar în 1991 a devenit profesor la Academia de Arte din București.

ADVERTISEMENT

Are lucrări în colecții particulare, precum și în vestite muzee de artă din Franța, Anglia (Tate Gallery din Londra); Italia, Germania, Spania, Austria, Elveția, Olanda, Suedia, Norvegia, Portugalia, Grecia, Rusia (Muzeul Pușkin), Iran, Turcia, Polonia, S.U.A. De asemenea,  are tablouri în colecții regale, în mari pinacoteci și în colecțiile unor șefi de stat din Norvegia, Danemarca, Italia, China, Bulgaria și chiar în Colecția Muzeului de Artă al Vaticanului.

A primit de-a lungul timpului mai multe distincții și premii, dintre care amintim: 1971 – Premiul Trienalei Internaționale de la Sofia, 1980 – Bursa Academiei Regale Suedeze, 1982 – Bursa Academiei Italiene pentru Pictură, 1982 – Medalia Raffael a Academiei Caravaggio, Roma, 1982 – Premiul Juriului Uniunii Artiștilor Plastici din România, 2003 – Ordinul Național pentru Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, 2006 – titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Artă din Cluj, titlul de Profesor Honoris Causa al Universității de Artă din București, Premiul de excelență Nicolae Grigorescu a Uniunii Patronatului Român.

ADVERTISEMENT

Pictorul Vladimir Zamfirescu, unul dintre cei mai importanţi artişti contemporani, a trecut la Domnul. Înmormântarea va avea loc, joi cimitirul Bellu Catolic, la ora 12.00. Inima artistului s-a oprit pe 1 iunie 2020, fiind poarta de intrare în Veşnicie, dar şi în Tezaurul Naţional al Culturii Române, cu lucrări de patrimoniu de valoare universală”, au scris apropiații lui Vladimir Zamfirescu, într-un text publicat recent.

Andrei Pleșu despre Vladimir Zamfirescu: „Arta sa este o liturghie închinată amurgului tuturor zeilor”

Puțini sunt pictorii care trăiesc astăzi, cu sinceritate, destinul adevărat al culturii: speranțele și tulburarea ei, patetica ei descumpănire. Vladimir Zamfirescu e din această categorie ; arta sa este o liturghie închinată amurgului tuturor zeilor și mai cu seamă sfâșietor de frumosului amurg al zeilor picturii.

ADVERTISEMENT

Una dintre temele picturii sale e – nu întâmplător – tocmai virtuozitatea, virtuozitatea aceea rămasă singură atunci când miturile agonizează. În numele talentului său supraabundent, Vladimir Zamfirescu poate încerca totul și poate reuși totul cu strălucire.

Vladimir Zamfirescu are un tragic sunet nietzschean. O natură sensibilă la zvonurile Apocalipsei ar putea vedea cu ușurință în ea un simptom tipic al acelui episod în curgerea timpului căruia Hesiod îi spunea -epoca fierului, Edda scandinava -era lupului, iar metafizica hindusa – kaly-yuga.

Talentul e, la el, o formă de disperare, un fastuos ritual care, fatalmente, nu-și mai poate recunoaște zeii. Virtuozitatea pictorului încearcă, de aceea, să-și plămădească, din propria substanță, pantheonul, sau, măcar, să-l reconstituie comemorativ.

Toată ascensiunea creativă a lui Vladimir Mihai Zamfirescu este rezultatul unor eforturi și ambiții tenace, artistul luptându-se cu viziunile optuze și proletcultiste ale potentaților vremii de dictatură, motiv pentru care, câțiva ani la rând, a refuzat să expună în saloanele oficiale, ca răspuns discret la excluderea lucrărilor sale de pe simeze – de trei ori consecutiv -, acestea fiind acuzate de indecența nudului sau de misticism (pentru ca, în 1968, din iunie până la finele lui septembrie, pictase în frescă, singur, Biserica din Lunca Asaului, jud.Bacău”, spunea Andrei Pleșu despre marele pictor român.

ADVERTISEMENT