News

Doliu în lumea artei. S-a stins din viață criticul Ruxandra Garofeanu

18.01.2021 | 16:27
Doliu in lumea artei Sa stins din viata criticul Ruxandra Garofeanu
ADVERTISEMENT

Arta românească este, începând de astăzi, mult mai săracă. Ruxandra Garofeanu, critic, realizator de emisiuni radio/TV și preşedinte al fundaţiei Artsociety, s-a stins din viață, la vârsta de 76 de ani.

Anunțul a fost făcut de Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român, printr-un mesaj emoționant publicat recent în mediul online. „Veşnic curioasă, era o enciclopedie a artei contemporane româneşti şi o autoritate recunoscută pentru piaţa de artă. Ne va lipsi”, a transmis acesta.

ADVERTISEMENT

De-a lungul prodigioasei sale cariere, Ruxandra Garofeanu a realizat numeroase emisiuni pentru posturile publice de radio/televiziune și a fost curator de expoziţii şi director al galeriei de artă Artmark. Printre sutele de documentare ce îi poartă numele se numără „Centenarul Georges Seurat” (1991) și „Centenarul bienalei veneţiene” (2003).

Ne-a părăsit criticul de artă Ruxandra Garofeanu

Dumnezeu s-o odihnească pe Ruxandra Garofeanu! S-a prăpădit azi noapte, după o suferinţă foarte grea, de multe luni de zile. Şi mai devreme, Ruxandra alesese să ignore boala.

ADVERTISEMENT

Cochetă, cum a fost, întotdeauna, pur şi simplu, nu dorea să lase gândurile negre să îi acapareze existenţa.

Veşnic curioasă, era o enciclopedie a artei contemporane româneşti şi o autoritate recunoscută pentru piaţa de artă. Ne va lipsi”, a scris Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român, pe contul său de Facebook.

ADVERTISEMENT

Uniunea Artiștilor Plastici din România anunță cu regret încetarea din viață a unei personalități de marcă în domeniul artelor, RUXANDRA GAROFEANU.

Critic de artă inspirat, realizator tv de emisiuni culturale profund documentate, prieten sincer al artei și creatorilor de artă, RUXANDRA GAROFEANU și-a dedicat viața încercărilor de a înțelege și promova fenomenul creației artistice, de a cuprinde în esența exprimării forma și conținutul scânteii divine.

ADVERTISEMENT

Rămân mărturii reportajele, interviurile, expozițiile curatoriate, înscrisurile pentru răspunsul aflat la sensul întrebărilor :”DE CE și CUM”. Transmitem compasiune familiei și prietenilor. Dumnezeu s-o odihnească!”, a transmis și Uniunea Artiștilor Plastici din România.

După încheierea studiilor la Institutul „Nicolae Grigorescu”, secţia Istoria şi Teoria Artei, licenţiată în artă modernă şi contemporană românească, Ruxandra Garofeanu a realizat, în perioada 1966 – 2004, emisiuni la Radio România şi la Televiziunea Română.

A fost membru în Consiliul de Administraţie al TVR, dar şi consilier cultural al primarului sectorului 2 al Capitalei, curator de expoziţii şi director al galeriei de artă Artmark. De asemenea, în 2011 a primit premiul „Margareta Sterian” pentru creaţie muzeografică şi plastică.

ADVERTISEMENT
Tags: