Doliu în lumea artelor din România. „Drum lin, Maestre!”, este mesajul încărcat de durere și suferință ce a fost transmis prin intermediul unui comunicat. Marele artist român, născut în orașul Galați, avea 73 de ani.
Doliu în domeniul artistic din țara noastră. Un dirijor foarte apreciat, care a condus o instituție importantă, a murit în urmă cu foarte puțină vreme. Mai exact, este vorba de muzicianul Gheorghe Stanciu.
Fostul dirijor de renume de la Teatrul Național de Operă și Balet Constanța Oleg Danovski a fost o prezență emblematică în lumea muzicii. A lăsat o amprentă profundă datorită interpretărilor sale memorabile și contribuției la scena culturală națională.
„Dirijor de excepție, având o carieră muzicală îndelungată, Maestrul GHEORGHE STANCIU a dirijat mii de spectacole pe scenele din România și din străinătate, a cuprins sub bagheta-i măiastră zeci de titluri de operă și operetă și a îndrumat pe drumurile faimei și ale succesului nenumărați artiști lirici.
Neobosit și mereu entuziast, a iubit artiștii și publicul deopotrivă, aplecându-se cu respect spre toți cei ce iubesc Muzica. A trăit pentru Operă și a condus instituția cu devotament, inspirație și virtuozitate.
A lăsat în repertoriul OPEREI constănțene titluri nemuritoare în montări excepționale. S-a luptat ca Opera din Constanța să fie cunoscută și recunoscută pe plan național și internațional. Este unul dintre puținele momente în care nu pot spune că «oricine poate fi înlocuit».
Prin forța și geniul său, prin munca asiduă depusă și prin dăruirea sa, Maestrul GHEORGHE STANCIU a arătat cum se respectă această magnifică meserie, aceea de muzician și a dovedit că niciun efort nu este prea mare atunci când vrei să aduci bucurie în sufletele oamenilor.
În memoria noastră, Maestrul GHEORGHE STANCIU va rămâne una dintre cele mai importante personalități artistice și, pentru cei ce l-au cunoscut, unul dintre cei mai minunați prieteni. Drum lin, Maestre!
Dumnezeu să vă poarte sufletul spre Lumina Veșniciei. Nu vă vom uita și vă suntem recunoscători pentru toate eforturile depuse în slujba Culturii constănțene și pentru că ați ocrotit OPERA de la malul mării. Sincere condoleanțe familiei îndurerate” – a transmis managerul instituției, Daniela Vlădescu, notează ziuaconstanta.ro.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al regretatului dirijor Gheorghe Stanciu a fost depus în după-amiaza de joi, 29 februarie 2024, la Cimitirul Central. Ulterior, va fi adus la teatru, înmormântarea fiind programată pentru sâmbătă, 2 martie 2024.
Gheorghe Stanciu s-a născut pe 3 august 1950, la Galați. A studiat la Școala de Artă din localitate și mai târziu a urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Iași, secția pedagogie – violoncel și compoziție muzicală – dirijat orchestră.
Regretatul artist a fost dirijor şi director al Teatrului Național de Operă şi Operetă Nae Leonard din orașul natal. A fost numit pe acest post în 1997, reușind într-un singur an să reorganizeze întreaga structură managerială a instituţiei pe principii de performanță și calitate.
Un an mai târziu, în 1998, a devenit manager al Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța. Gheorghe Stanciu nu a uitat de unde a plecat și a continuat să colaboreze în mod constant cu instituția din Galați, în cele mai emblematice și grandioase evenimente și proiecte artistice.
A strălucit pe marile scene din România, dar și în afara granițelor țării. Gheorghe Stanciu a dus faima artei dirijorale românești peste hotare în repetate rânduri, în 2001 fiind invitat să dirijeze la Vatican, într-un concert grandios.
În plus, la Roma a dirijat mai multe spectacole cu baletul Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, în interpretarea Teatrului Balșoi din Moscova. De asemenea, a susținut lungi turnee în Anglia cu opera Aida și alte titluri muzicale de referință.
Gheorghe Stanciu și-a cunoscut partenera de viață în anul 1980. Dragostea femeii pe numele său Consuela a fost cea care i-a schimbat radical drumul în viață. Regretatul dirijor a susținut mereu că datorită soției sale, cu care a fost însurat peste 40 de ani, a reușit în carieră.
„Datorită ei am reușit să fac carieră. Eram excesiv de modest, timid, ea a fost femeia puternică din spatele meu. Ea cânta în orchestră și mă supraveghea cu o mare severitate.
M-a stimulat mereu să învăț, să vreau, să lupt, să văd, să îmi clădesc respectul de sine”, spunea în urmă cu ceva vreme artistul despre relația cu partenera sa de viață, conform publicației ziuaconstanta.ro.