Doliu în lumea artistică! A murit actorul Petru Ciubotaru, cunoscut pentru rolul din Chiriţa

Dan Suta   
în HotNews
14/11/2019, 09:56
Doliu în lumea artistică! A murit actorul Petru Ciubotaru, cunoscut pentru rolul din Chiriţa
Petru Ciubotaru a murit la vârsta de 80 de ani. Sursa foto: ziaruldeiași.ro

Este doliu în lumea artistică. A murit actorul Petru Ciubotaru, cunoscut pentru rolul pe care l-a jucat în Chirița. A fost unul dintre cei mai mari actori ai Teatrului Național, iar acum colegii de breaslă și românii îl plâng pe maestru.

Petru Ciubotaru a murit la vârsta de 80 de ani

Dom Petrică al teatrului ieșean, așa cum era alintat de moldoveni, a plecat la cele veșnice la vârsta de 80 de ani. A jucat timp de 55 de ani pe scena teatrului din Iași, iar rolul pentru care a devenit extrem de cunoscut a fost cel din piesa Coanei Chirița.  „Dom Petrică’ al Teatrului, al Iașului, al Moldovei, a urcat la ceruri.. Adio! Îți mulțumesc, Petru Ciubotaru! Dumnezeu să te odihnească”, a scris Călin Chirilă pe Facebook.

Petrică Ciubotaru s-a născut în 1939 la Ciurea, județul Iași. A terminat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București în anul 1963. A jucat pe scenele teatrelor din Piatra Neamț și Iași, iar în lunga sa carieră dramaturgică a jucat în peste 260 de rolui. Este primul actor care a abordat arta travesty în Chirița, după ce ne-a părăsit marele Miluță Gheorghiu. A jucat și rolul lui Ștefan cel Mare în opera „Apus de soare” a lui Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Ce a spus actorul înainte să moară

„Teatrul mi-a dat tot, am încercat să-i dau şi eu câte ceva din tot ce am avut. Nu cred în talent, cred în ceva ce luminează Dumnezeu în tine. Talent au numai unii – extrem de puţin. Eu… pun gând lângă gând, stau, temeinicesc, mă îndoiesc. Cred că teatrul ar fi pierdut dacă nu aş fi ajuns actor, dar nu ştiu dacă pierdea foarte mult. Sunt mulţi actori buni, dar eu sunt un povestitor. Mi-am iubit cu disperare colegii mai vârstnici, le-am luat poveştile, vorbele. Mă gândesc cu tristeţe la cei care nu mai sunt, prieteni foarte buni pe care i-am iubit şi preţuit”, spunea Petrică Ciubotaru pentru Ziarul de Iași acum ceva timp.

Închide ×