Life

Doliu în lumea artistică din România. Gavril Prunoiu a murit la vârsta de 79 de ani

31.03.2021 | 19:33
Doliu in lumea artistica din Romania Gavril Prunoiu a murit la varsta de 79 de ani
Doliu în lumea artistică din România. Gavril Prunoiu a murit la vârsta de 79 de ani. Sursă foto: Capital
ADVERTISEMENT

Din păcate, astăzi este zi de doliu în lumea artistică din România. Gavril Prunoiu, unul dintre cei mai îndrăgiți cântăreți din țara noastră, a murit la vârsta de 79 de ani.

Gavril Prunoiu a fost atât interpret de muzică populară, cât și profesor pentru numeroși artiști români. Abia împlinise recent vârsta de 79 de ani. A cunoscut succesul în urmă cu aproape 60 de ani, având o carieră impresionantă.

ADVERTISEMENT

A colaborat cu succes cu orchestra populară Radio, dar și cu redacția muzicală Radio România, anunță Capital. Era adesea invitat în emisiunile de folclor difuzate de TVR și a fost și un bun prieten al regretatei Marioara Murărescu, realizatoarea emisiunii Tezaur folcloric.

Mulți dintre elevii cărora le-a predat tainele folclorului și ale muzicii populare au devenit, la rândul lor, interpreți îndrăgiți și cunoscuți în toată țara. Printre aceștia se numără nume ca Niculina Stoican, Carmen Iordache sau Ionuț Dolănescu.

ADVERTISEMENT

Cine este Gavril Prunoiu, artistul care a murit la 79 de ani

Gavril Prunoiu s-a născut în data de 2 martie 1942, în comuna Boteni, din județul Argeș. A absolvit cursurile Liceului de muzică nr. 1 din Bucureşti, în anul 1965, secția de canto popular. Acest liceu este actualul Colegiu Naţional de Arte “Dinu Lipatti”

În perioada 1966-1967, a lucrat ca solist al Orchestrei de muzică populară “Doina Argeşului” din Piteşti. Printre colegii lui s-au numărat nume celebre precum: Rodica Bujor, Ion Luican, Ştefan Lăzărescu, Ileana Constantinescu, Benone Sinulescu şi Elisabeta Ticuţă.

ADVERTISEMENT

Ulterior, a ajuns șef al catedrei de muzică tradiţională a Colegiului “Dinu Lipatti”, unde a rămas timp de 20 de ani. Și-a lansat primul disc în anul 1972, iar în anul 1978 a înființat un grup folcloric chiar în comuna natală.

Gavril Prunoiu a mai constribuit și la înființarea mai multor secții de muzică vocală tradiţională românească în mai multe licee de profil din țară. De asemenea, a mai sprijinit și înființarea clasei de nai la Universitatea Naţională de Muzică din Capitală.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță, toți foștii lui elevi, dar și admiratorii muzicii populare din România, regretă trecerea în neființă a îndrăgitului artist. Moștenire culturală pe care o lasă în urmă are o valoare inestimabilă pentru români.

ADVERTISEMENT
Imagini de neînțeles în București. Gardă de onoare, antemergătoare BMW și circulație blocată....
Imagini de neînțeles în București. Gardă de onoare, antemergătoare BMW și circulație blocată. Pe cine escortau
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele...
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele exacte
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină...
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Cum a apărut, la 48 de ani, cea mai cunoscută amantă din România,...
Cum a apărut, la 48 de ani, cea mai cunoscută amantă din România, ce a trăit 16 ani cu un milionar însurat! Imagini provocatoare
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
1.500 de euro pentru acești români. Procedurile sunt foarte simple
1.500 de euro pentru acești români. Procedurile sunt foarte simple
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”