Life

Doliu în lumea artistică. Muzicologul Ruxandra Arzoiu a murit la doar 59 de ani

29.03.2021 | 16:51
Doliu in lumea artistica Muzicologul Ruxandra Arzoiu a murit la doar 59 de ani
Doliu în lumea artistică. Muzicologul Ruxandra Arzoiu a murit la doar 59 de ani. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Lumea artistică este în doliu după ce muzicologul Ruxandra Arzoiu a încetat din viață la final de martie, la vârsta de numai 59 de ani. Anunțul nefericit a fost făcut de Laurențiu Ganea în mediul online. 

Compozitorul nu a dezvăluit care au fost cauzele decesului, însă a vorbit despre modul în care regretata vedetă și-a lăsat amprenta în această viață. Un om de valoare din muzica românească s-a stins cu discreție, așa cum a fost caracterizată întreaga viață Ruxandra Arzoiu.

ADVERTISEMENT

Realizatoarea unor emisiunii din cadrul Radio România Muzical și o scriitoare foarte apreciată, regretatul muzicolog a lăsat în urma sa multă durere și suferință. Regretata scriitoare era recunoscută ca având în palmares numeroase premii primite la simpozioane de specialitate.

Doliu în lumea artistică. A murit Ruxandra Arzoiu la 59 de ani

„La sfârșit de martie, în zi de Bunavestire, muzicologul Ruxandra Arzoiu ne-a părăsit la doar 59 de ani. A plecat dintre noi cu discreția care a caracterizat-o întotdeauna.

ADVERTISEMENT

A fost o colegă de mare valoare, membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și realizator de emisiuni în cadrul Radio România Muzical.

Valoarea cărților scrise, a articolelor publicate, participările la simpozioane de specialitate, cercetările efectuate – mai cu seamă în creația contemporană – au fost recunoscute prin numeroasele premii ce i-au fost acordate în țară și străinătate.

ADVERTISEMENT

Competența și creativitatea sa au făcut să-i fie decernate Premiul Criticilor Muzicali și Premiul Radio România Cultural.  

Ruxandra Arzoiu a absolvit a secția de muzicologie a Universității Naționale de Muzică în anul 1984 la clasa profesorului Viorel Cosma.

ADVERTISEMENT

Colegii ei au apreciat-o pentru calitățile de specialist, pentru dăruirea cu care realiza proiectele sale și pentru prietenie, zâmbetul cu care te întâmpina și pentru distincția sa. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a anunțat compozitorul Laurențiu Ganea.

Ruxandra Arzoiu a primit premiul UCMR în 2007 cu volumul „Paradigme culturale în muzica lui Aurel Stroe”, publicând și alte volume printre care se numără: „Mihail Andricu. Schiță monografică” (1999), „Opera de cameră românească” (2002), „Viorel Cosma. Schiță monografică” (2005).

De asemenea, regretata vedetă a publicat studii, articole și recenzii în reviste precum „România liberă”, „Actualitatea muzicală” sau „România literară”, manifestând un interes special pentru muzica contemporană. În anul 2008 a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler pentru categoria „Muzică”.

Totodată, a fost distinsă cu Premiul Criticilor Muzicali în 1995, Premiul Radio Romania Cultural în 1998, pentru originalitate și creativitate în realizarea emisiunilor radio și premiul „Mihai Moldovan” acordat de Uniunea Creatorilor de Emisiuni Radiofonice, în 1992.

ADVERTISEMENT