Life

Doliu în lumea artistică. Pianistul și cântărețul de jazz Chick Corea a murit. Avea 79 de ani

12.02.2021 | 11:19
Doliu in lumea artistica Pianistul si cantaretul de jazz Chick Corea a murit Avea 79 de ani
Doliu în lumea artistică. Pianistul și cântărețul de jazz Chick Corea a murit. Avea 79 de ani. Sursa foto: jazziz.com
ADVERTISEMENT

Pianistul american și renumitul cântăreț de jazz Chick Corea a murit la vârstă de 79 de ani. Celebrul artist, cu o carieră de peste 50 de ani, suferea de o formă rară de cancer, care a fost descoperită destul de recent de medici.

Regretatul cântăreț s-a remarcat de-a lungul carierei sale mulțumită compoziției, fiind cunoscut ca un pionier al claviaturii electrice și electronice. A fost unul dintre cei mai influenți pianiști ai secolului al XX-lea, alături de Herbie Hancock și Keith Jarrett.

ADVERTISEMENT

Renumit pentru faptul că a pus bazele stilului jazz fusion, care amestecă influențe multiple, inclusiv rock, funk și rhythm and blues, Chick Corea a lăsat în urma sa o experiență vastă în lumea muzicii, dar și multă suferință pentru cei care l-au cunoscut.

Doliu în lumea muzicii. Chick Corea a murit. Era un pianist celebru

„A fost un soț iubit, tată și bunic, și un mare mentor și prieten pentru atât de mulți. Prin munca sa și prin deceniile pe care le-a petrecut în turul lumii a atins și a inspirat viețile a milioane de oameni”, au transmis rudele artistului, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

Regretatul muzician a știut încă de mic ce drum vrea să urmeze. S-a născut la 12 iunie 1941 în Chelsea, Massachusetts, fiind fiul unui trompetist de jazz. A iubit pianul dinainte să învețe să citească, în jurul vârstei de 11 ani descoperind o altă pasiune, bateria.

„Vreau să le mulțumesc tuturor celor de-a lungul călătoriei mele care au făcut ca focul muzical să se păstreze aprins. Am speranța că cei care au o idee bună să cânte, să scrie, să interpreteze ceva, o vor face.

ADVERTISEMENT

Dacă nu pentru ei înșiși, atunci pentru noi ceilalți. Nu numai că lumea are nevoie de mai mulți artiști, ci este, de asemenea, mai distractiv”, a transmis Chick Corea prin intermediul unui comunicat de presă cu puțin timp înainte să moară.

A ajuns la New York în anul 1959, unde a urmat cursurile de la Universitatea Columbia. Aceea a fost perioada în care a intrat în clubul de jazz Birdland, unde îi vede în special pe trompetistul Miles Davis și pe saxofonistul John Coltrane interpretând The Dead Leaves.

ADVERTISEMENT

A renunțat la tobe și s-a apucat serios de pian după ce a abandonat facultatea. S-a angajat într-o trupă și așa a ajuns că lucreze și să înregistreze primul său album solo. Era la sfârșitul anilor 1960 când și-a lăsat imaginația și creativitatea să zboare.

Chick Corea a reușit să fie spontan pe scenă și să cânte ceea ce aude sau simte după ce l-a înlocuit pe Herbie Hancock, în grupul format de Miles Davis, în timpul unui concert. Atunci și-a dat seama că se îndreaptă spre o formă de jazz complet eliberată, care nu are nevoie de repetiții în prealabil.

„Cântă doar ce auzi. Asta chiar m-a eliberat. Pentru că eram obișnuit să cânt muzică improvizată”, a explicat regretatul pianist referitor la impulsul pe care i l-a dat Herbie Hancock.

În felul acesta a deschis calea către alte stiluri muzicale, în special rock. Muzica sa a fost una eliberatoare și spontană, care nu a avut nevoie de prea multe „artificii” pentru a ajunge la inimile oamenilor. A lucrat cu unele dintre cele mai mari nume din jazz: Dizzy Gillespie, Herbie Mann și Miles Davis.

De-a lungul carierei de peste 50 de ani a adunat foarte multe premii în palmares. A fost nominalizat de 67 de ori la premiile Grammy și a câștigat de 23.

ADVERTISEMENT
Tags: