Life

Doliu în lumea artistică. Poetul Ioan Es. Pop a încetat din viață la 65 de ani

Doliu în rândul scriitorilor români. Autorul Ioan Es. Pop a murit la vârsta de 65 de ani. Cine a fost, de fapt, acesta.
19.06.2024 | 21:19
Doliu in lumea artistica Poetul Ioan Es Pop a incetat din viata la 65 de ani
Doliu în rândul scriitorilor români. Autorul Ioan Es. Pop a murit la vârsta de 65 de ani. Cine a fost, de fapt, acesta. Sursa foto: wikipedia.ro
ADVERTISEMENT

Doliu în lumea artistică. Poetul Ioan Es. Pop a încetat din viață la 65 de ani. Vestea nefericită a fost făcută publică de Uniunea Scriitorilor din România pe contul de Facebook, unde au fost oferite mai multe detalii despre viața sa.

Doliu în rândul scriitorilor români. Autorul Ioan Es. Pop a murit la vârsta de 65 de ani. Cine a fost, de fapt, acesta

Doliu în rândul scriitorilor români. Autorul Ioan Es. Pop a murit la vârsta de 65 de ani. Cine a fost, de fapt, acesta. Poezia română suferă o pierdere uriașă și ireparabilă, după ce poetul a încetat din viață. Momentan nu se știe cauza decesului.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut public de Uniunea Scriitorilor din România, care a transmis că regretatul artist s-a născut pe 27 martie 1958, în localitatea Vărai din Maramureş. A debutut în breasla scriitorilor la 36 de ani.

Înainte de a fi scriitor a fost profesor timp de 6 ani în localitatea Ieud din județul natal. Mai târziu, a lucrat la Casa Poporului. A venit în Bucureşti în 1989, toamna, pentru că era total disperat pentru că lucrurile nu mergeau în viața sa.

ADVERTISEMENT

Când și de ce a început să scrie Ioan Es. Pop

„Am fugit ştiind că, dacă nu plec, fie voi muri foarte, foarte repede, fie mă voi degrada la fel de repede, fie voi eşua în ceea ce visam eu să fiu, adică să îmi ajung din urmă vocaţia, cea de scriitor.

Ştiam că numai aici, între aceşti scriitori, care în felul lor sunt nişte perdanţi, îmi puteam construi acea mică izbândă care se numeşte împlinirea vocaţiei. Am venit aici ca să-mi pot materializa vocaţia.

ADVERTISEMENT

Eu nu scriu de la 30 de ani, scriu de la 14. Trebuia neapărat să ajung la Bucureşti, pentru că simţeam că numai aici, pe acest câmp de luptă adică, voi izbuti să câştig micile mele bătălii.

La Casa Poporului am lucrat ca să supravieţuiesc în primele luni de şedere în Bucureşti, dar, în tot acest răstimp, în paralel, scriam. Scriam noaptea pe genunchi”, spunea la un moment dat regretatul Ioan Es. Pop într-un interviu pentru zf.ro.

ADVERTISEMENT

A absolvit Facultatea de Filologie, secţia limba şi literatura română – limba şi literatura engleză, în anul 1993. Cursurile au fost urmate în cadrul Universităţii din Baia Mare. În timpul studenției a activat în cenaclul Nord al revistei studențești omonime, în perioada 1981 – 1983.

De asemenea, regretatul poet a fost și redactorul-șef al acestei publicații. Ulterior, din 1987 a început să participe la ședințele cenaclului Universitas din București, condus de criticul și profesorul Mircea Martin. În plus, Ioan Es. Pop a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1994.

Mai mult decât atât, poetul român a fost editor-șef al Ziarului de duminică, supliment al Ziarului financiar, precum și editor senior al revistei Descoperă. A debutat editorial cu volumul Ieudul fără ieșire în 1994.

Ioan Es. Pop, autorul român premiat de multe ori

Ioan Es. Pop a publicat de-a lungul vieții sale foarte multe volume, printre care se numără Porcec, 1996, Pantelimon 113 bis, Podul, antologie, 2000 Rugăciunea de antracit / The Anthracite Prayer, antologie bilingvă, 2002.

Mai este cunoscut și pentru volumele Petrecere de pietoni, 2003 Confort 2 îmbunătățit (împreună cu Lucian Vasilescu), 2004, Lumile livide / The Livid Worlds, antologie bilingvă, 2004, No Exit, antologie, 2007.

Regretatul poet a mai scos pe piața artistică și Unelte de dormit (2011) și Arta fricii (2016). Poezia sa a fost tradusă în mai multe limbi europene și asiatice. Datorită versurilor așternute pe foaie a primit foarte multe premii și distincții.

Mai exact, a obținut premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994), premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1994) și premiul de debut al revistei Poesis (1994), premiul Academiei Române pentru poezie și premiul Uniunii Scriitorilor din România, 1999.

În palmaresul regretatului poet se mai găsesc premiul Festivalului Național de Poezie de la Sighetu-Marmației (1994), precum și premiul Primăriei municipiului București pentru cel mai bun volum din colecția Poeții orașului București (1996).

„A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer în anul 2004. Prin dispariția lui Ioan Es. Pop, poezia română suferă o ireparabilă pierdere. Dumnezeu să-l odihnească”, a transmis Uniunea Scriitorilor din România pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags: