News

Doliu în lumea sporturilor aviatice. A murit un cunoscut zburător cu deltaplanul

Este doliu în lumea aviației. Unul dintre cei mai renumiți zburători cu deltaplanul, din țară, s-a stins din viață. Avea 71 de ani și i-a îndrumat pe mulți către sportul pe care-l practica.
19.04.2022 | 23:05
Doliu in lumea sporturilor aviatice A murit un cunoscut zburator cu deltaplanul
Doliu în lumea aviației. Sursa foto: sportulsalajean.ro
ADVERTISEMENT

Lumea aviației este în doliu. Marți, 19 aprilie 2022, s-a stins din viață unul dintre cei mai renumiți zburători cu deltaplanul. Avea 71 de ani și de 30 de ani locuia în Ungaria.

Lumea aviației, în doliu. Zburătorul s-a stins din viață

Este vorba despre Gheorghe Bica, primul zburător cu deltaplanul din Sălaj. El i-a îndrumat pe mulți copii atât către deltaplanism, cât și către karting. De ceva timp, acuza probleme de sănătate, scrie sportulsalajean.ro

ADVERTISEMENT

Gheorghe Bica era originar din Şimleu Silvaniei. La 30 de ani, a rămas în istoria Sălajului, după ce a zburat cu deltaplanul. Se întâmpla în anul 1981.

A murit Gheorghe Bica, primul sălăjean care a zburat cu deltaplanul
A murit Gheorghe Bica, primul sălăjean care a zburat cu deltaplanul. Sursa foto: sportulsalajean.ro

 

Totuși, kartingul a fost prima dragoste a lui Gheorghe Bica. În anul 1974, el a construit primul cart din localitatea sa. Așa se face că mai târziu a fost instructor de karting la Casa Pionerilor şi Şoimilor Patriei din Şimleu Silvaniei.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Bica, primul zburător cu deltaplanul din Sălaj, pasionat și de muzică

Pe lângă practicarea sportului, Gheorghe Bica era pasionat și de muzică. În tinerețea sa, a făcut parte din clubul Tinerii, fiind chitarist. Vreme de 10 ani , între anii ’66 și ’76 această formație i-a încântat pe sălăjeni.

Activitatea zburătorului Gheorghe Bica a fost una apreciată în Sălaj. Despre reușitele lui au scris ziarul Năzuinţa sau profesorul Marin Ştefan în cartea sa, Amintiri din zodia berbecului.

ADVERTISEMENT

“Acest sport dezvoltă o seamă de calităţi, printre care forţa, îndemânarea şi curajul”, declara Gheorghe Bica pentru presa locală, în anii de glorie sportivă.

Gheorghe Bica a avut primele zboruri cu deltaplanul deasupra regiunilor Arad şi Beiuş. După Revoluția din 1989, regretatul deltaplanist a plecat din România.

ADVERTISEMENT

Astfel, Gheorghe Bica s-a mutat în țara vecină, în Ungaria. Aici, s-a orientat către alt domeniu. A devenit şofer la Universitatea din Debrecen.

Din Debrecen, renumitul zburător cu deltaplanul a decis să se mute în capitala Ungariei, Budapesta. Astfel, aici va fi condus pe ultimul drum de către toți cei care l-au cunoscut. Ceremonia funerară se va desfășura vineri, de la 17:30, la Capela Greco-Catolică.

ADVERTISEMENT
Tags: