News

Doliu în lumea filmului. A murit Dumitru Carabăţ, scenarist român premiat la Cannes

18.05.2020 | 10:11
Doliu in lumea filmului A murit Dumitru Carabat scenarist roman premiat la Cannes
Doliu în lumea filmului. A murit Dumitru Catabăţ, scenarist român premiat la Cannes. Sursa foto: cinemagia.ro
ADVERTISEMENT

Dumitru Carabăț, scenarist român premiat la Cannes, a murit la vârsta de 87 de ani. Anunțul dispariției marelui om de cultură a fost făcut de Universitatea Nationala de Arta Teatrală și Cinematrografică I.L. Caragiale.

Doliu în lumea filmului. A murit Dumitru Carabăţ, scenarist român premiat la Cannes

Dumitru Carabăț s-a născut pe 24 noiembrie 1932, la Brăila. El a murit pe 13 mai 2020, la București, potrivit unui comunicat al News.ro.

ADVERTISEMENT

Universitatea Nationala de Arta Teatrală și Cinematrografică I.L. Caragiale deplânge, pe site-ul oficial, dispariția celui numit ”fondatorul românești al școlii de scenaristică”.

”Prof. univ. dr. Honoris Causa Dumitru Carabăț, fondatorul școlii românești de scenaristică, autorul unor cărți fundamentale despre teoria adaptării (De la cuvânt la imagine) și a scenariului (Spre o poetică a scenariului cinematografic), unul dintre cei mai importanți profesori din școala românească de film, ne-a părăsit în seara zilei de 13 mai.

ADVERTISEMENT

Foștii studenți, corpul profesoral și administrativ al UNATC, profesorii școlii de film și prietenii deplâng dispariția unui OM care, discret, ne-a marcat existența. Departamentul Scenaristică – Filmologie, profesorii din catedra de scenaristică, cu toții formați de profesorul Carabăț, sînt de astăzi singuri, stingheri, lipsiți de un reper fundamental.

Odihniți-vă în pace, Domnule Profesor… Lucian Georgescu și colegii”, scrie UNATC I.L. Caragiale.

ADVERTISEMENT

Dumitru Catabăţ, premiat la Cannes

Dumitru Carabăţ a absolvit Şcoala de literatură „Mihai Eminescu”, apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” – secţia Filmologie (promoţia 1963).

A debutat în lungmetraj cu scenariul „Secretul cifrului” (regia Lucian Bratu, 1959). A fost recompensat cu numeroase distincţii, între care trofeul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes, în 1963, pentru „Codine” (r. Henri Colpi, Franţa-România), marele premiu la Festivalul de Film de la Bruxelles 1976, pentru „Zidul” (r. Constantin Vaeni), şi două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN), pentru „Vulcanul Stins” (r. George Cornea, 1987) şi „Cântec în zori” (r. Dinu Tănase, 1988). În 2010, a fost recompensat cu premiul Gopo pentru întreaga activitate.

ADVERTISEMENT

În perioada 1954 – 1970, a fost redactor şi director artistic al Studioului Cinematografic „Bucureşti”, apoi s-a dedicat activităţii didactice universitare. Din 1970, a fost şeful catedrei de Scenaristică de la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti.

Considerat fondatorul şcolii româneşti de scenaristică, profesorul a adus contribuţii notabile gândirii despre cinema, atât ca practician, cât şi ca teoretician, cu volume care rămân repere pentru şcoala de scenaristică autohtonă

ADVERTISEMENT
Tags: