ADVERTISEMENT
News

Doliu în lumea filmului! Jiri Menzel, regizor laureat cu Oscar, a încetat din viață

Autor: Alexandru Năstase | 07.09.2020 | 17:51
Doliu în lumea filmului! Jiri Menzel, regizor laureat cu Oscar, a încetat din viață
Jiri Menzel a murit la 82 de ani. Sursa foto - Graeme Robertson/The Guardian

Doliu în lumea filmului! Jiri Menzel, regizor laureat cu Oscar în 1967 pentru cel mai bun film străin, a încetat din viață.

ADVERTISEMENT

Acesta a murit la vârsta de 82 de ani, după ce s-a luptat mult timp cu probleme grave de sănătate. Informația a fost confirmată chiar de soția lui, Olga Menzelová.

„Dragul nostru Jiri, cel mai curajos dintre curajoși. Corpul tău a lăsat lumea noastră mondenă în brațele noastre ”, a scris ea pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Tragedie în lumea filmului!

Menzel a câștigat în 1967 un premiu al Academiei pentru cel mai bun film în limba străină cu „Trenuri privite îndeaproape”, o dramă din cel de-al doilea război mondial.

Născut la 23 februarie 1938, Menzel a studiat regia de film la Praga, absolvind în 1962. În anii 1960, a fost una dintre figurile de frunte ale noului val cehoslovac al cinematografiei, alături de un alt câștigător al premiului Oscar, Milos Forman.

ADVERTISEMENT

„Trenuri urmărite îndeaproape”, bazat pe un roman al scriitorului ceh Bohumil Hrabal, a fost primul lungmetraj al lui Menzel.

De altfel, Hrabal a devenit o nesfârșită sursă de inspirație pentru Menzel, care a filmat capodopera Larks on a String în 1969, bazat pe romanul acestuia. Filmul a descris viața oamenilor în afara regimului comunist care guverna în Cehoslovacia de atunci.

ADVERTISEMENT

Menzel a filmat totul în urma unei crize politice cunoscute sub numele de Primăvara de la Praga, o relaxare a influenței comuniste, relaxare care avea să fie zdrobită de armatele conduse de sovietici în august 1968.

Filmul a fost interzis de autorități și a revenit pe ecran doar după ce comunismul a fost doborât în ​​Revoluția de catifea din 1989. A câștigat premiul Ursul de Aur la festivalul internațional de film din Berlin în 1990.

ADVERTISEMENT

„Am admirat întotdeauna în Hrabal abilitatea de a privi oamenii și de a-i vedea așa cum sunt cu adevărat, cu o perspectivă cu adevărat fără compromisuri, dar el încă i-a iubit pe oameni”, a spus Menzel.

Menzel a fost, de asemenea, un regizor de teatru prolific, precum și actor și scriitor, și a primit titlul francez de Cavaler al Artelor și Literelor.

ADVERTISEMENT

Celelalte filme ale lui Menzel bazate pe cărțile lui Hrabal includ Shortcuts (1981) și The Snowdrop Festival (1984). Sweet Little Village din 1985 i-a adus o nominalizare la Oscar.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!