Este doliu în lumea juridică, după moartea unui fost președinte al CCR ȘI ÎCCJ. Vestea nefericită a fost dată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) printr-un mesaj emoționant.
Profesorul universitar Nicolae Popa, fost șef al Curții Constituționale a României (CCR) și al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani.
Reprezentanții CSM au amintit contribuția extraordinară a profesorului Nicolae Popa asupra sistemului din România. S-a remarcat datorită carierei sale în justiție, dar și în învățământ.
Totodată, fostul președinte al CCR și ÎCCJ a îndrumat mai multe generații de juriști. A fost cel care a format sute de studenți care au urmat Facultatea de Drept a Universității din București.
Profesorul Nicolae Popa a fost laureat de două ori al Academiei Române, fiind decorat cu Ordinul Național “Pentru Merit” în Grad de Mare Cruce. De asemenea, fostul șef al CCR a scris lucrări importante în domeniul dreptului.
„Domnul prof. univ. dr. Nicolae Popa, îndrăgit, admirat și, îndeosebi, apreciat de profesioniștii dreptului, a fost o adevărată personalitate a lumii juridice din România, fost președinte al Curții Constituționale și al Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar și profesor şi îndrumător al multor generații de studenți ai Facultății de drept, Universitatea București.
Ne vom aminti cu prețuire, recunoștință și deosebit respect de cel care a fost profesorul Nicolae Popa, iar amprenta sa juridică rămâne alături de noi și ne va ghida în viitor, atât pe cei aflați în activitate, cât și pe viitorii studenți și aspiranți la profesiile juridice”, a transmis CSM.
Nicolae Popa s-a născut la 1 septembrie 1939, iar cariera didactică și-a început-o în 1960 la Universitatea din București. Un mesaj de condoleanțe a fost transmis și de Institutul Național al Magistraturii.
„Ne luăm astăzi rămas bun de la un mare profesionist al dreptului, Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție și al Curții Constituționale, domnul prof. univ. dr. Nicolae Popa. A fost iubit, admirat și respectat de studenți, de colegi și de colaboratori, aducând, prin abordarea sa elegantă, echilibru și progres.”